Krnojelac ponovo u BiH?
0

Bivši upravnik KPZ Foča pušten na slobodu

Sarajevo-x.com
Haški tribunal je donio odluku prema kojoj je Milorad Krnojelac, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i činjenice da je odslužio više od polovine kazne na koju je osuđen, pušten iz zatvora u Italiji.

Kako BIRN - Justice Report nezvanično saznaje, Krnojelac se već nalazi u BiH.

Nakon što je uhapšen 1998. godine, ratni upravnik Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča je u septembru 2003. pred Haškim tribunalom i pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Od aprila 1992. do augusta 1993. godine Krnojelac je sudjelovao u mučenju, ubistvima, progonu i okrutnom postupanju prema Bošnjacima.

U odluci o puštanju na slobodu stoji da se Krnojelac u zatvoru u Italiji “korektno ponašao”, zbog čega mu je, prema italijanskom zakonu, kazna smanjena za 810 dana. Njegovo zdravstveno stanje, kako dalje stoji, prouzrokovalo mu je “bolove i nelagodu”.

Prema podacima Haškog tribunala, 26 osoba je do sada izdržalo kazne za zločine počinjene tokom sukoba na području bivše Jugoslavije i većina je prijevremeno puštena na slobodu.

Za zločine počinjene u Foči do sada su pred Tribunalom osuđeni: Dragoljub Kunarac na 28 godina zatvora, Radomir Kovač na 20 godina, Zoran Vuković na 12 godina, Biljana Plavšić na 11 godina, Dragan Zelenović na 15 godina i Momčilo Krajišnik na 20 godina.

Pred Tribunalom uskoro bi trebalo početi suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, za zločine počinjene, između ostalog, i u Foči.

Pred Sudom BiH za zločine u Foči pravomoćno su osuđeni Mitar Rašević, bivši komandant straže, na sedam godina, i Savo Todović, zamjenik upravnika KPD-a Foča, na 12 godina i šest mjeseci.

Sud BiH izrekao je pravomoćnu presudu i Neđi Samardžiću za zločine u Foči, te ga kaznio sa 24 godine dugotrajnog zatvora. Radovan Stanković, nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina dugotrajnog zatvora za zločine u Foči, pobjegao je iz zatvora u maju 2007. godine.

Za zločine počinjene u KPD-u Foča i drugim zatočeničkim centrima na području Sarajeva, pred Sudom BiH je nepravomoćno oslobođen krivice Momčilo Mandić, bivši ministar pravde Srpske Republike BiH.