Deportacija u Srbiju
0

Bivši srpski vojnik protjeran iz SAD-a zbog prikrivanja učešća u ratu u BiH

Sarajevo-x.com
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Jadranko Gostić protjeran je iz Sjedinjenih Američkih Država u Srbiju zbog prikrivanja svoje uloge u ratu u BiH, saopštilo je Ministarstvo SAD za pravosuđe.

Američke vlasti su 47-godišnjem Gostiću oduzele državljanstvo nakon što je priznao da je lagao o svojoj prošlosti, odnosno nakon što je priznao da je za vrijeme rata u BiH bio pripadnik Zvorničke brigade.

Prema američkim sudskim dokumentima, međunarodno pravosuđe je utvrdilo da je Zvornička brigada učestvovala u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti za vrijeme rata u BiH te masovnom ubijanju muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Gostić je 2006. godine optužen za nezakonito dobijanje američkog državljanstva, te davanje lažne izjave tom prilikom. U SAD je stigao 1999. godine i živio je na Floridi, a državljanstvo SAD-a je dobio 2004. godine.

Američki federalni agenti su 2006. godine su uhapsili 19 bosanskih Srba pod optužbom da su američkim imigracijskim vlastima prikrivali svoju pripadnost jedinicama vojske bosanskih Srba koje su učestvovale u masakru u Srebrenici.

Tada su pored Gospića uhapšeni i Sekula Bilić, Zdravko Kordić, Strahinja Krzmanović, Branko Popić, Milorad Radovanović, Radovan Radovanović i Ostoja Sarić.