Nakon 38 dana
0

Bivši radnici iz Vareša sutra prekidaju proteste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Deset bivših radnika Preduzeća za sakupljanje sekundarnih sirovina iz Vareša sutra u 10 sati napustit će prostor ispred sjedišta Zeničko-dobojskog kantona, gdje su bili punih 38 dana.

Rezultat je to dogovora postignutog danas s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem u zgradi Vlade FBiH.

“Premijer je obećao da će Vlada izmiriti obaveze nastale do privatizacije Željezare Vareš, što znači za period od 1996. do 2002. godine. Dug nastao nakon privatizacije potraživat ćemo putem tužbi. Premijer Branković obećao je da će, ako sredstva koja budu uplaćena za vrijeme prije privatizacije ne budu dovoljna, pomoći da nas desetorica odemo u prijevremenu penziju”, izjavio je Hasan Pajt, jedan od radnika Preduzeća za sakupljanje sekundarnih sirovina, kojim je za uvezivanje radnog staža i odlazak u penziju bilo potrebno oko 100.000 KM.

U poslijepodnevnim satima predstavnici ove grupe bivših radnika Željezare, a potom Livnice i Preduzeća za sakupljanje sekundarnih sirovina, sastali su se s Miroslavom Penkom, ministrom za pravosuđe i upravu ZDK-a, od kojeg su zatražili da im Vlada ZDK-a isplati ranije najavljenu jednokratnu novčanu pomoć.

“Sutra u 10 sati idemo svojim kućama, čvrsto ubijeđeni da će nadležni federalni organi uraditi ono što nam je premijer obećao”, ponovio je Hasan Pajt.