BiH
34

Bivši ovisnici imat će politički glas i šansu za bolji život u okviru Mreže RUN

Klix.ba
Boro Goić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Boro Goić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe opojnih droga pokrenuta je nova mreža za oporavljene ovisnike pod nazivom RUN (Recovered Users Network/Mreža oporavljenih ovisnika), koja djeluje u cijeloj Evropi pod okriljem krovne organizacije EURAD (Europe Against Drugs/Europa protiv droge).

Pokretanje RUN-a inicirali su bivši ovisnici i organizacije koje ih podržavaju sa vizijom da se podigne glas za pokret oporavka od ovisnosti, pridonoseći konstruktivnim i primjerenim politikama o opojnim drogama, kako za pojedince, tako i za porodice i zajednice.

Jedna od organizacija inicijatora ove mreže je i NVO Proslavi oporavak iz Sarajeva, koja se godinama zalaže za potpuni oporavak kao najbolju metodu suzbijanja problema upotrebe droga.

"Želimo dati politički glas oporavljenim ovisnicima i njihovim organizacijama pokazujući da je oporavak od ovisnosti itekako moguć i promovirajući ga kao izvedivu i održivu opciju, kako za pojedinca, tako i za društvo", rekao je Boro Goić, predsjednik Udruženja Proslavi oporavak iz BiH i koordinator RUN-a za Klix.ba.

Izgrađujući sveobuhvatniji pristup politici o opojnim drogama, RUN će se zalagati za politike orijentisane ka oporavku od ovisnosti na međunarodnim, evropskim i nacionalnim političkim forumima, pokazujući da se oporavak može suprotstaviti širenju štete uzrokovane zloupotrebom droga, za pojedince, porodice i zajednice.

"Za udruženje je ovo članstvo bitno, jer će se proširiti utjecaj i na evropske tokove i integracije te donošenje politika koje će u sebi imati oporavak kao mogućnost suzbijanja ovisnosti. Ostali bivši ovisnici kroz svoje organizacije mogu imati benefite u smislu razmjene dobre prakse kroz seminare i konferencije koje su pred nama, a u isto vrijeme svi nosimo odgovornost da ostanemo oporavljeni i tako suzbijemo stigmu - jednom ovisnik zauvijek ovisnik", dodao je Goić.

"RUN će promovirati socijalnu integraciju liječenih ovisnika u područjima kao što su zapošljavanje, stanovanje i zdravlje, jer ovakve, intenzivnije usluge za korisnike droga nisu adekvatno osigurane u cijeloj Evropi", rekao je Fay Watson, generalni sekretar EURAD-a.

RUN će biti domaćin događaja u Evropskom parlamentu 2. oktobra ove godine, na kojem će istaći potrebu rješavanja širih drušvenih potreba korisnika opojnih droga. BiH će imati svog predstavnika.

Mreža oporavljenih ovisnika trenutno traži nove članove i potiče, kako organizacije koje podržavaju korisnike droga u oporavku, tako i pojedince, bivše ovisnike, da se pridruže mreži u ovom trenutku. Članstvo je besplatno, a svi oni koji se žele priključiti to mogu uraditi putem mail adrese [email protected]

/* /