Zadužbina Azera Karahodže
0

FOTO / Bivši mornar medresi u Travniku poklonio maketu broda

Piše: A. Dž.
Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku odnedavno je bogatija za impresivnu maketu broda, koju je izradio brodomaketar Azer Karahodža.
Azer Karahodža sa maketom broda koju je izrađivao tri godine
Azer Karahodža sa maketom broda koju je izrađivao tri godine
U želji da iza sebe ostavi djelo kojem će se diviti generacije koje dolaze, Karahodža je jedinstvenu maketu broda, široku 30, a dugačku 90 centimetara, poklonio medresi kao trajnu zadužbinu.

Inače, Karahodža je bio mornar pa je svoj životni poziv odlučio pretvoriti u hobi, a njegova djela se mogu naći u Mađarskoj, Italiji, Španiji, SAD-u, Australiji.

"Iz čežnje prema morskim pučanstvima počeo je da pravi unikatne i jedinstvene brodove. Nažalost, obolio je od raka grla pa je u želji da u svom rodnom gradu ostavi trajnu uspomenu i vakuf poslije smrti, Elči Ibrahim-pašinoj medresi poklonio maketu broda", kaže predsjednik travničke MZ Stari Grad Semir Terzić.

Karahodža tokom predavanja poklona Elči-Ibrahim pašinoj medresi
Karahodža tokom predavanja poklona Elči-Ibrahim pašinoj medresi

Terzić dodaje da Karahodžina gesta ima i edukativni karakter jer će učenici medrese imati priliku da se upoznaju sa vrstama brodova koji su plovili po svijetu.

Svaki detalj Karahodža je izradio sa posebnom pažnjom i predanošću, a dijelovi su stizali, kako iz BiH tako i iz Engleske, gdje žive njegovi sinovi. Trebalo mu je tri godine rada i truda da brod dobije svoj finalni izgled.

Brod je naslovio "3A". Ta tri slova označavaju potomke porodice Karahodža, Azera i njegove sinove Adisa i Ajdina.