Srebremica
0

Bivši holandski vojnici pomažu u lociranju masovne grobnice

FENA
U krugu nekadašnje fabrike akumulatora u Potočarima počelo je istraživanje lokaliteta koji su holandski vojnici naveli kao područje gdje se nalaze dvije masovne grobnice. Istraživanja vrši Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

„Tragamo za mogućom masovnom grobnicom. Ovo je četvrti put otkako članovi Instituta kopaju na ovom području, međutim, dosad nismo uspjeli locirati mjesto grobnice. Ovdje su sada i bivši holandski vojnici i nadam se da bismo ovaj put trebali imati upjeha da je pronađemo, izjavio je Sadik Selimović, član tima Instituta za nestale osobe BiH

Pretpostavlja se da su u ove grobnice sahranjeni Srebrenčani koji su umrli prirodnim putem u vrijeme dok su bili zatočeni u Potočarima, jula 1995. godine.

Po izjavi bivših holandskih vojnika, ova grobnica je dužine 13, širine 3,5, dubine 1,80 m u kojoj su sahranjena jedna beba, dvije muške i dvije ženske osobe. Holandski vojnici su tek poslije 14 godina odlučni da progovore o ovom slučaju i sada na licu mjesta pokušavaju pronaći lokaciju grobnice u Potočarima.

Adje Anakotta, bivši holandski vojnik, danas je u Potočarima izjavio: „Ovdje radimo i tražimo tijela, ne znamo još hoćemo li naći, ukoliko ne nađemo, mi ćemo da idemo do naše vlade i vlade Bosne i Hercegovine, kako bismo uspjeli pronaći grobnicu. Mi smo ove razgovore počeli 2007. i slažemo se s ovim narodom da razgovaramo i uradimo to i svi trebaju doći ovdje da pomognu da bi se došlo do istine".

Članovi Instituta za nestale osobe BiH i Istraživačko- dokumentacionog centra Srebrenica nastavit će istraživanje lokaliteta.