BiH
76

Bivši general Stipetić: Hrvatska vojska zapovijedala HVO-u u Orašju

Klix.ba
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Nekadašnji general Hrvatske vojske Petar Stipetić potvrdio je da su jedinice HVO-a u Orašju tokom rata bile podređene Hrvatskoj vojsci. General Stipetić bio je zapovjednik Istočne Slavonije.

"Bilo je nekakvih priča da se dešavaju nekakve stvari, ali rat je rat. Posao sada rade istražni organi. Neka otkriju i vide šta se dešavalo, neka se utvrdi ko je to radio, neka se utvrdi odgovornost svih u zapovjednom lancu. Ja sam za to da nijedan zločin ne ostane nerasvijetljen", kazao je Stipetić, prenosi Aljazeera.

Prethodno je u izjavi hrvatskim medijima pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek rekao da je lično zapovijedao HVO-u na području Orašja i Posavine.

Tvrdi da je tokom rata komandna linija bila jedna. Negirao je da su se na području Orašja desili ratni zločini. Kaže, međutim, da je bilo nekih ekscesa.

Što se tiče uhapšenog generala HVO-a Đure Matuzovića, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za zločine nad Srbima, Štefanek tvrdi da Matuzović nikada nije počinio zločine.

Sam nikada nije ništa radio bez dozvole i odobrenja i štitio je interese Hrvata u Orašju, kaže Štefanek te dodaje da je Matuzović iznimno pošten i dobar čovjek.

Matuzovićev advokat Almin Dautbegović rekao je za Al Jazeeru da Štefanekova izjava potkrepljuje tvrdnje odbrane da je hrvatska vojska komandovala u Orašju.

"Štefanek je na moje iznenađenje hrvatskoj javnosti jasno i glasno kazao da je on bio zapovjednik područja u svojstvu hrvatskog oficira i da moj branjenik, general Matuzović, nikad nije imao vrhovnu zapovjednu moć i odgovornost. Štefanek je potvrdio sve moje ranije navode i uklonio svaku sumnju kako su se stvari na ovom prostoru u datom vremenu dešavale", rekao je Dautbegović.

Ranije u subotu, advokati uhapšenih pripadnika HVO- iz Orašja uložili su žalbu Sudu BiH na odluku o određivanju jednomjesečnog pritvora. Tvrde kako opasnost od bjekstva nije realna, prenosi Aljazeera.

Sud BiH donio je odluku o pritvoru deseterice uhapšenih zbog opasnosti od bjekstva, jer imaju pasoše BiH i Hrvatske, kao i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Ministar branitelja Hrvatske izjavio je kako će institucije te države tražiti od Suda BiH da se uhapšenim pripadnicima HVO-a omogući odbrana sa slobode.

Desetericu pripadnika HVO-a Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja, od aprila 1992. do jula 1993. godine.