Ubijao preživjele u Srebrenici
0

FOTO / Bivši diverzant Vojske RS Franc Kos izručen BiH

Sarajevo-x.com
Hrvatske vlasti su danas u 15 sati izručile Pravosuđu BiH Franca Kosa, rođenog 16.07.1966. godine u Celju, koji je osumnjičen da je zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda izvršio krivično djelo genocida iz Člana 171. KZ BiH.

Osumnjičeni Franc Kos je lišen slobode 19. aprila 2010. godine, na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske, a po potjernici Interpola, raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH.

Franc Kos je bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, odnosno komandir jednog voda u okviru tog odreda, a osumnjičen je da je direktno i lično sudjelovao u likvidacijama zarobljenih bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice u julu 1995. godine.

On je, između ostalog, osumnjičen i da je likvidirao preživjele Srebreničane nakon strijeljanja, tako što im je iz blizine pucao u glavu.

Predmetni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH će, nakon okončanja postupka izručenja i smještaja u pritvor, saslušati Franca Kosa u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz ove institucije.