Smijenjen zbog vrijeđanja Suljagića
0

Bivši direktor upao u Muzičku školu na Ilidži i tražio povratak na posao

Piše: A. Dž.
Mehmed Bajraktarević (Foto: Anadolija)
Mehmed Bajraktarević (Foto: Anadolija)
Smijenjeni direktor Osnovne muzičke škole Ilidža, Mehmed Bajraktarević, upao je danas u prostorije škole i s rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu o privremenom vraćanju na posao, zahtijevao da ga se odmah vrati na staro radno mjesto.

Podsjetimo, Mehmeda Bajrakterevića je u oktobru prošle godine Vlada Kantona Sarajevo razriješila dužnosti direktora Muzičke škole zbog toga što je na nastavničkom vijeću vrijeđao tadašnjeg ministra nauke i obrazovanja Emira Suljagića, ali i zbog političkog djelovanja, kršenja konvencije o pravima djece i stručne nekompetentnosti.

On je nakon ove odluke tužio Vladu, prvostepeni sud je odbio njegovo vraćanje na posao, ali je prije nekoliko dana Kantonalni sud donio rješenje o privremenom vraćanju na posao kao mjeru osiguranja do okončanja sudskog procesa.

Pomenuto rješenje nije upućeno na školu službenim putem preko nadležnih institucija (Vlade KS, Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS ili Suda).

Bajraktarević je jutros u pratnji dvojice sinova, zeta i dvojice prijatelja upao u kancelariju v.d direktorice Sanje Abdulahović. Svoj samovoljni povratak želio je trajno zabilježiti pa je jedan od njegovih pratitelja neovlašteno snimao kamerom njegov upad uz riječi da želi "snimiti povratak velikog direktora".

"On je sebi uzeo za pravo da s tim rješenjem dođe i maše u školi, zahtijevajući da se istog trenutka vrati na mjesto direktora. Tražio je da mu se da pečat škole, da mu se predaju svi dokumenti vezani za školu i da direktorica odmah napusti dužnost i da napusti prostorije", priča nam nastavno osoblje škole (identitet poznat redakciji).

Dodaju da je stav direktorice da u skladu sa zakonom preda dužnost, ali tek kad dobije instrukcije od nadležnih organa Kantona Sarajevo, a ne od privatne osobe.

Navode da je školski odbor u augustu 2012. potvrdio Bajraktarevićevo razriješenje i prema instrukciji Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih prekinuo mu ugovor o radu te da Sud nije bio upoznat sa ovim činjenicama.

"I roditelji koje je Bajraktarević nazivao 'svojim mušterijama' uznemireni su činjenicom da bi se on mogao vratiti jer ih je ucjenjivao tražeći im da plaćaju članarinu u njegovom udruženju Harmonija u zamjenu za potpisanu knjižicu o završenom razredu, iako su svi inspekcijski izvještaji ukazivali da je ovakvo plaćanje u suprotnosti sa zakonima", tvrdi nastavničko osoblje s kojim smo razgovarali.

U MUP-u Kantona Sarajevo su nam potvrdili da su jutros imali poziv da interveniraju u Osnovnoj muzičkoj školi, što su i učinili.