BiH
44

Bivši čuvar logora Trnopolje otkriven u SAD-u, lagao o svojoj prošlosti

Klix.ba
Sjećanje na žrtve Trnopolja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjećanje na žrtve Trnopolja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Mitrović, 54-godišnjak iz Longanvillea u blizini Atlante, proglašen je krivim za prevaru američkih vlasti u procesu dobijanja državljanstva. On je prešutio da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio čuvar u logoru Trnopolje.

Mitrović već dvije decenije živi u Americi, a jučer je sud saopštio da je kriv zbog davanja lažnog iskaza o svojoj biografiji 2002. godine prilikom popunjavanja aplikacije, prenose američki mediji. U aplikaciji je naveo da nikad nikoga nije progonio zbog rase, vjere ili nacionalne pripadnosti. Međutim, savezni tužioci su otkrili da ne samo što je dovodio zatvorenike u ćelije za mučenje, već je i učestvovao u premlaćivanju.

Tokom cjelosedmičnog suđenja najmanje dvije osobe koje su bile u logoru u Trnopolju na sjeverozapadu Bosne u ljeto 1992. godine identifikovale su Mitrovića kao čuvara. Jedan od njih je Nedžad Jakupović koji je posvjedočio da ga je muškarac po imenu Mladen prisilio na ulazak u prostoriju za mučenje unutar ovog koncentracionog logora u blizini Prijedora. Srpski vojnici su mu skakali po glavi, gasili cigarete na njegovim otvorenim ranama i tukli ga dok nije izgubio svijest, ispričao je Jakupović.

Branilac optuženog Jeff Ertel kazao je na izricanju završnih riječi u ovom postupku da je optužen pogrešan čovjek.

"Ne samo da gospodin Mitrović nije kriv, on je nevin. Nije bio čuvar u tom logoru i nikada nikoga nije progonio", kazao je Ertel dodavši da cijeli slučaj nema smisla jer je njegov branjenik katolik čija su obojica sinova također katolici. Stoga ga, istakao je branilac, Srbi ne bi ni angažovali u svojim redovima.

Ipak, asistent tužioca Will Traynor kazao je članovima porote da je prezime Mitrović uobičajeno među srpskim narodom, te da je Mladenova supruga Srpkinja.

"U trenucima dok se zemlja raspadala on je krenulo sa momcima koji su imali oružje", kazao je Traynor.

Mitroviću će kazna biti izrečena 25. avgusta, a suočava se sa mogućnošću da sljedećih deset godina provede iza zatvorskih rešetaka, a potom bude deportovan iz SAD-a. Dozvoljeno mu je da vrijeme do izricanja presude provede na slobodi.