BiH
0

Bivši čelnici Narodne banke BiH oslobođeni optužbi

FENA
Bivši čelnici Narodne banke Bosne i Hercegovine (NB) - guverner Kasim Omičević, viceguverner Enver Backović i direktor deviznog sektora ove banke Zuhdija Fetahović oslobođeni su odgovornosti za uspostavu korespondentnih odnosa s Promdei bankom d.d. Zagreb, odnosno pribavljanje navodne koristi toj banci kao i za "sporne" transakcije deviznih iznosa.

Prema oslobađajućoj presudi, koju je danas izreklo Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo, Backović i Fetahović su oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a Omičević optužbi za nesavjestan rad u službi, odnosno inkriminacija sadržanih u preciziranoj optužnici.

Epilog je to gotovo osmogodišnjeg sudskog postupka vođenog u ovom predmetu tokom kojeg je održano 79 ročišta (uključujući i odgode pretresa).

Sud smatra kako Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da su optuženi počinili krivična djela za koja su se teretili.

Kako je u obrazloženju presude istaknula predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Jasmina Kosović na temelju provedenih dokaza - saslušanja svjedoka, finansijskih vještačenja i dodatnih vještačenja, te predočenih materijalnih dokaza nije bilo moguće izvan svake razumne sumnje dokazati da su inkriminirane radnje počinjene.

Istovremeno, Sud cijeni kako nema dokaza o tome da je prilikom iznošenja efektive stranih zemalja (tzv. šarene valute) i njene konverzije pribavljena korist Promdei banci, odnosno da je isto učinjeno prebacivanjem deviznih iznosa NB-a s određenog broja inozemnih banaka.

Također, nije dokazano ni to da su bivši čelnici prilikom poduzimanja određenih radnji i donošenja odluka izašli izvan okvira ovlaštenja, ili da su djelovali s umišljajem.

Nadalje, Sud je zaključio kako je NB prema tadašnjem Zakonu o deviznom poslovanju mogla držati devize na računima u inozemnim bankama, te da je mogla intervenirati na deviznom tržištu s ciljem zaštite vlastitih interesa.

Oštećena NB se eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućuje na parnicu, a stranke u postupku imaju pravo na žalbu, s obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj presudi.