Unsko-sanski kanton
1

Bivši borci ukazali na svoj težak položaj

FENA
Foto: Biscani.net
Foto: Biscani.net
"Vratite nam ponos i dostojanstvo", naziv je danas u Bihaću održanog javnog skupa, kojeg je organizirao Savez demobilisanih boraca Unsko-sanskog kantona (USK), a podržala većina boračkih udruženja.

Uprkos kiši, oko 300 bivših boraca okupilo se na Gradskom trgu, kako bi na taj način ukazali na težak položaj u kojem se nalaze i to na dan, kada je prije 20 godina formirana Armija Republike BiH (ARBiH).

I ovog puta naveli su niz problema sa kojima se susreću, među kojima je onaj najveći svakako nezaposlenost i neimaština. Postojeći zakoni, koji regulišu njihov status se primjenjuju djelimično, rečeno je. Stoga bivši borci od vlasti zahtijevaju da hitno pristupe rješavanju nagomilanih problema, te da se održi tematska sjednica Skupštine USK-a o njihovom položaju najkasnije do 19. jula, Dana bihaćkih brigada.

Očekuju da realizacija zaključaka donesenih na toj sjednici, kojim bi se počela rješavati nagomilana problematika, krene prije 21. oktobra, Dana 5. korpusa ARBiH. U protivnom najavljuju oštrije mjere, a ne isključuju ni organiziranje protesta.

Nakon skupa, obišli su Gradsko mezarje Humci, gdje su položili cvijeće i odali počast svojim poginulim saborcima.