BiH
53

Bivši borci RS-a najavili nove proteste u Banjoj Luci

FENA
Štab nezadovoljnih boraca RS-a najavio je danas nove proteste u Banjoj Luci za 23. mart.

Član ovog štaba Goran Tomić pojašnjava da su se na ovaj korak odlučili, jer je prošao rok od 15 dana, a predstavnici vlasti RS-a nisu ispunili zahtjeve kojima su tražili da se poboljša položaj boračkih kategorija.

Stoga će se ponovo 23. marta u 13.00 sati protestirati u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Tomić je danas pozvao i sve druge nezadovoljne građane da im se pridruže.

Članovi štaba nezadovoljnih boraca od vlasti, između ostalog, traže da se konačno napravi razliku između boraca i dezertera.

Traže i izmjenu Zakona o pravim boraca, ali i besplatno školovanje i liječenje.

Ponavljaju da će i novi protesti biti mirni i dostojanstveni.

Nezadovoljni bivši borci RS-a su 28.februara protestirali u Banjoj Luci, a ključna poruka protesta je bila da su se predstavnici vlasti, ratni profiteri i tajkuni godinama enormno bogatili, a demobilizirani borci i njihove porodice su postali socijalni slučajevi, što se mora promijeniti.

Tada su saopćili i deset zahtjeva među kojima su smjena predsjednika Boračke organizacije RS-a Pantelije Ćurguza, zahtjev za promjenu zakona o borcima, te revizija boračkih rješenja da bi se „očistili' borački redovi od dezertera.

Među zahtjevima su i besplatna zdravstvena zaštita za boračke kategorije, prednost pri zapošljavanju djece poginulih i demobiliziranih boraca, revizija privatizacije i izrada zakona o porijeklu imovine...

Štab nezadovoljnih boraca dao je tada rok od 15 dana vlastima RS-a za ispunjenje ovih zahtjeva te najavio da ostaju u zasjedanju.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je danas u Zvorniku da shvata da postoji nezadovoljstvo boraca i da Vlada ne bježi od razgovora, ali da nisu dobili njihove zvanične zahtjeve.