Lajčak u Beogradu
0

"Bitno je stvoriti dobro regionalno ozračje"

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je u srijedu došao u jednodnevnu radnu posjetu Beogradu, u razgovoru za agenciju Beta istaknuo je kako je važno dobro regionalno ozračje, normalna komunikacija i suradnja u zajedničkim ambicijama zemalja u regiji da bi se integrirale u EU i NATO.

"Prošlo je 13 godina od Daytona. Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, evropske ambicije su joj jasne i u tim ambicijama je vrlo bitno imati dobro regionalno ozračje. Srbija kao potpisnik Dejtonskog sporazuma ima posebnu ulogu i odgovornost u odnosu na BiH", rekao je Lajčak za Betu.

Govoreći o postignutim rezultatima u ovoj godini u BiH, Lajčak je istaknuo da je jedan od glavnih uspjeha potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. No, dodao je, još ima "neodgovornih ponašanja i obećanja, tj. nekih igara s mogućnosti otcjepljenja Republike srpske, ali i obećanja o ukidanju RS-a kao jednog od entiteta BiH".

"I jedno i drugo je nemoguće. BiH ima budućnost kao jedna zemlja. Ili će napredovati ili nazadovati. Svi građani BiH, bez obzira na to jesu li Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali, mogu živjeti u jednoj naprednoj ili jednoj nazadnoj zemlji", upozorio je visoki predstavnik.

Kad je riječ o dobrim rezultatima iz 2008., Lajčak je naveo dogovor vođa najvećih stranaka triju konstitutivnih naroda o ustavnim reformama potrebnima za daljnju evropsku integraciju zemlje. Smatra kako je sada važno taj dogovor pretvoriti u konkretnu akciju, u zakone koji će se provoditi.

"Taj dogovor može postati modelom neke nove političke kulture u BiH i, naravno, ja bih to želio vidjeti", istaknuo je Lajčak.

Beogradski elektronički mediji su, najavljujući Lajčakovu posjetu, prenijeli saopćenje iz njegova ureda u kojem se kaže da je "posjeta Beogradu planirana u sklopu napora koje visoki predstavnik ulaže u koordinaciji s predstavnicima zemalja u regiji, naročito s potpisnicima Dejtonskoga mirovnog sporazuma, o pitanjima provedbe mira u BiH i pridruživanju EU".