BiH
3

Bitka za optužnicu protiv holandskih vojnika

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Porodice srebreničkih žrtava u novembru ove godine pred Vojnim vijećem apelacionog suda u Arnhemu (Holandija) zahtijevat će da se trojica holandskih vojnika optuže za zločine počinjene u Srebrenici.

Bivši prevodilac u Holandskom bataljonu Hasan Nuhanović i porodica Rize Mustafića 13. novembra ove godine zatražit će optuživanje Thomasa Karremansa, Roberta Frankena i Berende Oosterveena, čelnika Holandskog bataljona, za stradanje članova svojih porodica u Srebrenici.

Advokatica koja zastupa Srebreničane Liesbeth Zegveld kazala je da je podnijela krivičnu prijavu protiv Karremansa, Frankena i Oosterveena, nadajući se da oni biti optuženi nakon što je Apelacioni sud u Haagu proglasio Holandiju krivom za smrt Rize Mustafića, te Hasanovićevog oca i brata, koji su u julu 1995. istjerani iz hangara u Potočarima, gdje su se bili sakrili od srpskih snaga.

"Mi smo tražili njihovo krivično gonjenje kada je već Holandija proglašena krivom. Međutim, Tužilaštvo u Arnhemu je odbilo da podigne optužnicu, pa smo se žalili na tu odluku, i žalbe će biti iznesene u novembru", objasnila je Zegveld.

Karremans je bio komandant Holandskog bataljona, Franken njegov pomoćnik, dok se Oosterveen nalazio na dužnosti oficira za osoblje Holandskog bataljona mirovne misije UN-a u Srebrenici, koja je proglašena zaštićenom zonom 1993. godine.

Nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu 11. jula, Hasanovićev otac i brat su se sklonili u bazu Holandskog bataljona u Potočarima, gdje je Mustafić radio kao električar. Nakon što su istjerani iz baze, u danima koji su uslijedili, ubijeni su skupa sa preko sedam hiljada muškaraca iz Srebrenice.

Nuhanović je rekao da je razočaran što holandsko pravosuđe ne radi svoj posao – istraži i optuži Karremansa i ostale.

"Kada se radi o krivičnoj odgovornosti, pitanje je da li ja moram 19 godina nakon zločina da insistiram i pritišćem holandsko pravosuđe da procesuira nekoga, a postoje određeni dokazi i osnova da se neko procesuira", kazao je on.

Franken, koji je bio Karremansov pomoćnik, svjedočeći na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću rekao je da je sačinio spisak muškaraca u bazi bataljona, kako bi ih na neki način zaštitio jer je vidio da se pogoršava situacija u Potočarima.

"Moja ideja je bila da bar napravimo spisak, da ti ljudi imaju imena, i radilo se oko 251 muškarcu. Oni su bili u rukama bosanskih Srba i htio sam da to objavimo", kazao je Franken.

Na pitanje kakvu odluku očekuje, Nuhanović je odgovorio: "Ne očekujem ništa. Ovdje je sve moguće".

U slučaju da ne dođe do suđenja, advokatica Zegveld podnijet će žalbu Evropskom sudu za ljudska prava Strasbourgu, koji će o ovom slučaju dati zadnju riječ, piše BIRN - Justice Report.