Sarajevo
0

Biste tri književnika vraćene u blizinu Predsjedništva BiH

FENA
Delegacija Grada Sarajeva, predvođena gradonačelnikom Alijom Behmenom, svečano je danas polaganjem vijenaca obilježila vraćanje bisti književnika Petra Kočića, Hamze Hume i Jovana Kršića u Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Ove tri biste, zajedno sa četvrtom, bistom Silvija Strahimira Kranjčevića, sklonjenje su sa svojih postolja tokom opsade Sarajeva kako bi se izbjeglo njihovo oštećenje ili skrnavljenje. Kranjčevićeva bista je vraćena u novembru 2006. godine.

U sklopu ovog projekta na svoje mjesto u Velikom parku vraćana je i bista Hasana Kikića.

Gradonačelnik Behmen je naglasio da su ovi pisci od značaja ne samo za grad Sarajevo nego za cijelu BiH.

"Meni je jako žao što to nije i ranije učinjeno. Ne trebamo nikome davati ono što je naše. Ovo su sve Bosanci i Hercegovci koji su dali veliki doprinos književnosti, borbi za autonomiju BiH, revoluciji", kazao je on.

Gradonačelnik Behmen je dodao da misli da bi se oni, da su bili živi, za vrijeme rata 1992-1995. godine isto tako ponašali "hrabro i bosanskohercegovački".

Osim ovoga, u gradskoj upravi planiraju vraćanje niza drugih spomenika sklonjenih za vrijeme rata, počevši od onih na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović do onih koji su stajali u krugovima mnogih javnih ustanova.