Banja Luka
0

Biskup Komarica upozorio na teško stanje Hrvata u RS

FENA
Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je na teško stanje Hrvata u Republici Srpskoj te istaknuo da su to ostaci ostataka hrvatskog naroda koji je nekad živio u Posavini gdje sada živi samo 5 posto nekadašnjeg broja hrvatskog naroda, javlja KTA.

"To su ostaci ostataka Hrvatskog naroda koji je nekad živio u Posavini. Sada tamo živi samo 5 posto nekadašnjeg broja. Već smo nakon Daytonskog sporazuma upozoravali da se radi o dramatičnom procesu iskorjenjivanja jednog domicilnog naroda. Tada su nas optuživali da stvaramo nemir, a sada govore kako je šteta što nema Hrvata", kazao je biskup Komarica tijekom susreta s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Biskup Komarica je kazao da se Crkva u Republici Srpskoj ne miri s takvim stanjem te da potiče suživot i nastoji pomoći povratku Hrvata, ali i Srba na svoja ognjišta.

"Moramo paliti svijetla konstruktivnosti. Uloga Crkve je velika. Moramo tražiti načina kako ćemo pomoći da dođe do većega zbližavanja među ljudima i otklanjati nepotrebne predrasude. Preko projekata Caritasa te u odgojno-obrazovnim ustanovama koje su otvorene svima želimo konstruktivno doprinositi liječenju ratnih i poratnih rana", istaknuo je biskup Komarica.

Biskup Komarica smatra da u tome izostaje potpora međunarodne zajednice, ali i Hrvatske.

"Trebalo bi napraviti ciljanu strategiju pomoći da bi se omogućilo ljudima koji se žele vratiti da stvarno i ostanu. To znači ne samo da im se napravi kuća nego i sva potrebna infrastruktura, ambulanta, škola i crkva, a isto tako i otvore radna mjesta", rekao je biskup Komarica, koji je od 11. do 13. rujna predvodio mise trodnevnice u župi Svetog Križa u riječkom predgrađu gdje je naseljen veliki broj ljudi porijeklom iz Banjalučke biskupije.