BiH
51

Biskup Komarica služio prvu misu u Krnjeuši nakon 74 godine

FENA
Nakon 74 godine u mjestu Krnjeuša kod Bosanskog Petrovca slavljena je prvi put sveta misa što će ostati zabilježeno kao svojevrsni povijesni događaj, barem kad je u pitanju Katolička crkva na ovim područjima.

Svetu misu je u nedjelju, 9. augusta, predvodio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-petrovačkim župnikom don Davorom Klečinom koji je upravitelj i ugasle župe Krnjeuša.

Misno slavlje na otvorenom upriličeno je na devastiranom katoličkom groblju "Kod Križa" koje je još jedini vidljivi trag postojanja ove župe, naglo zamrle u pogromu 9. i 10. augusta 1941., kada je cjelokupna župa zbrisana s lica zemlje - i ljudi i njihova imovina, te se život tamo ni do danas nije vratio, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB).

Povod za komemoraciju u Krnjeuši bila je 74. obljetnica mučeničke smrti župnika don Krešimira Barišića i masakra više od 240 Hrvata katolika žitelja Krnjeuše.

Budući da se nakon pokolja Hrvata u župi Krnjeuša i paljenja župne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, 9. i 10. augusta 1941., u tome mjestu više nikada nisu služile mise po katoličkom obredu, nakon 74 godine ovo je bila prva misa proslavljena ne samo u Krnjeuši, nego u cijeloj općini Bosanski Petrovac, budući da je u ljeto 1941. zamrla i gradska petrovačka župa.

Organizator komemoracije na krnjeuškom groblju, na kojoj se okupilo 60-ak vjernika, bila je Banjalučka biskupija i župa sv. Josipa Drvar-Bosanski Petrovac, a osim domaćih vjernika iz Petrovca i Drvara, došle su i grupe vjernika iz Bihaća, Bosanskog Grahova, Livna, te iz nekih župa u Republici Hrvatskoj.

Posebno značajan bio je dolazak Milana Bajteka, rođenog Krnjeušanina i svjedoka pokolja u Krnjeuši, predsjednika Udruženja "Krnjeuša – kolovoz 1941" iz Zagreba, koja okuplja sve raseljene Krnjeušane diljem Republike Hrvatske i svijeta.

Od velikog značaja bilo je i sudjelovanje na misnom slavlju i komemoraciji pravoslavnog svećenika Nikola Arkule, paroha u Krnjeuši i Driniću, koji je došao dopuštenjem svoga vladike bihaćko-petrovačkog Atanasija.

Na misi su sudjelovali i Generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Stipan Medo, predsjednik Hrvatskoga informativnog centra iz Zagreba Ante Beljo, ministar u Vladi Unsko-sanskog kantona Vid Šantić, zajedno s političkim predstavnicima Hrvata USK u Bihaću, te Draško Brnić, direktor ŠGD "Hercegbosanske šume" Kupres, kao predstavnik Vlade Kantona 10 iz Livna.

Poseban doprinos obilježavanju komemoracije u Krnjeuši dao je načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, koji je pomogao da se devastirano groblje u Krnjeuši pokosi i počisti, te da se postavi šator ispod kojega je slavljena sveta misa budući da na groblju nema nikakvog objekta ni zaklona od jakog sunca.