BiH
16

Biskup Komarica: Papina posjeta podsticaj BiH da krene sa slijepog kolosijeka

FENA
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Franjo Komarica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Biskup banjalučki monsinjor Franjo Komarica izrazio je zadovoljstvo potvrdom da će poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, 6. juna posjetiti Sarajevo, ističući da očekuje da će taj događaj podstaći Bosnu i Hercegovinu da krene sa slijepog kolosijeka ka evropskim civiliziranim zemljama.

Monsinjor Komarica je u izjavi za Fenu istakao da je time papa Franjo ispunio obećanje koje je i njemu dao prošlog proljeća.

"Papa je shvatio potrebu i opravdanost da dođe nama i "pogura" i našu zemlju, koja je, nažalost, predugo ostavljena na slijepom kolosijeku, kao i da nas "pogura" društveno i politički te u zajedničkom životu različitih naroda i vjerskih zajednica i učvrsti naše međusobno zajedničko te priključi nas tamo gdje pripadamo, obitelji evropskih naroda i civiliziranih država", kazao je biskup Komarica.

Nada se da će se te papine namjere i ostvariti.

Biskup banjalučki kaže da je uvjeren da će svim narodima, a ne samo katolicima u BiH, biti drago zbog najave dolaska pape Franje u glavni grad BiH.

"Ako znamo ulogu sadašnjeg pape u svijetu, pa i među političarima, ne treba sumnjati da će ovaj njegov pohod biti na radost svakom plemenitom i dobronamjernom čovjeku", kazao je biskup banjalučki u izjavi za Fenu.

Kako je danas najavljeno vjernicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, dolaskom u BiH papa želi ojačati napore u osnaživanju bratskih odnosa u našoj zemlji koja je do prije dvije decenije bila pogođena ratom.

"Već odsad vas molim da se molite kako bi moja posjeta tim dragim ljudima bila ohrabrenje katoličkoj omladini, donijela plodove dobra i doprinijela bratstvu i miru", rekao je papa Franjo.

Papa je i prošle godine u junu htio doći u BiH, ali je tadašnja posjeta odgođena iz sigurnosnih razloga.