03.10.2013. u 11:35

Bisera Turković: BiH nije izgubljeni slučaj, ali je ulog velik da bismo rizikovali

Ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković u razgovoru za Fenu kaže da su odahnuli svi koji vjeruju u bolju budućnost Bosne i Hercegovine te da po svemu sudeći Bosna i Hercegovina nije izgubljeni slučaj.

Bisera Turković: BiH nije izgubljeni slučaj, ali je ulog velik da bismo rizikovali

Bisera Turković

Komentirajući opći diplomatski stav o pitanju BiH, a nakon sastanka na kojem su u utorak 1. oktobra bh. politički lideri stavili potpis na usvojeni dokument, ambasadorica Turković kaže da je u Briselu još prisutna rezerva i iščekivanje šta će donijeti 10. oktobar kad slijedi nastavak sastanka.

"Ulog je suviše veliki da bi vrijedilo rizikovati. Bosna i Hercegovina je izgubila pet miliona eura zbog neispunjavanja uslova postavljenih od Evropske komisije, ista sudbina prijeti da zadesi i 106 miliona eura namijenjenih BiH za razvoj malih i srednjih preduzeća. Od Bosne i Hercegovine se ne traži puno, traži se da nađe način da implementira presudu "Sejdić-Finci", uspostavi koordinacioni mehanizam, te da prilagodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima (PS) u kontekstu članstva Republike Hrvatske u EU", kaže ambasadorica Turković.

Na pitanje izlaska BiH iz krize i političkih zastoja, ambasadorica Turković kaže da su na potezu bh. partijski lideri.

"Ovaj brod koji je dugo stajao nasukan je uspješnim kormilarenjem komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fülea uspio da se izvuče s grebena na koje se nasukao. Valja ga popraviti i krenuti dalje. Naravno bez političke volje bh. ključnih igrača, ma kako vješto bilo kormilarenje Fülea, uspjeh nije moguć. Mladen Bosić, Dragan Čović, Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Martin Raguž, Mirsad Džonlagić i Bakir Izetbegović, upravo navedenim redoslijedom, stavili su svoje potpise na usvojeni dokument. Navedeni partijski prvaci ovih dana polažu ispit svog liderstva. Jednostavno, ili imaju viziju koja vodi zemlju naprijed ili nas ostavljaju u balkanskom blatu", rekla je u razgovoru za Fenu ambasadorica Turković.

Naglašava da je efikasan i efektivan mehanizam koordinacije za evropske integracije BiH preduvjet za pristup sredstvima koja će biti na raspolaganju u okviru novog instrumenta IPA II, sveobuhvatne sektorske strategije za cijelu zemlju su preduvjet za pristup IPA II sredstvima za investicione projekte.

"Da bi u punom obimu mogla iskoristiti pomoć koja će biti na raspolaganju u okviru IPA II naša zemlja mora imati odgovarajuće apsorpcione kapacitete što znači uspostaviti decentralizirani, odnosno indirektni sistem upravljanja, prema pravilima kako ih definiše Evropska komisija. U suprotnom BiH će se suočiti s ograničenim mogućnostima apsorpcije EU fondova, posebice vezano za ekonomski i socijalni razvoj. Važnost sektorskog pristupa je značajan korak prema koherentnijoj i efikasnijoj pomoći. Za sve to je potrebno planiranje na nivou Bosne i Hercegovine kao zemlje korisnice. Efikasan koordinacioni mehanizam je potreban za razvijanje adekvatnih struktura i kapaciteta ne samo za razvoj dugoročnih strategija nego i za pripremu projekata za implementaciju strategija kao i za kapacitete za monitoring i evaluaciju pomoći za implementaciju tih strategija", rekla je na kraju razgovora za Fenu ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji i Luksemburgu Bisera Turković uz poruku da Brisel čeka da vidi kako ćemo proći na ispitu zrelosti.

Predstavnici Evropske komisije i politički lideri Bosne i Hercegovine su u utorak u Briselu održali treći ciklus dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja. Sastankom je predsjedavao komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle.

U procesu pristupanja Bosna i Hercegovina treba da riješi tri pitanja: provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremeni sporazum u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 13
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Yebe se tebi za BiH, ti gledaš da još jedan mandat provedeš u diplomatiji sa primanjima od od 7-8 hiljada, a ne trošiš feninga...


 

pa nije od straha on'lika....

 

A može pojest' da bog sačuva! Ko dino mehmeda mujkić...

Svi komentari
 

Tvoj komentar je apsolutno nebitan Bisera,znamo dobro iz koje politicke opcije dolazis,iz one koja ovu drzavu 20 godina dijeli na 3 dijela sa zeljom uspostave islamske kriminalne dzamahirije u podijeljenoj BIH.


 

HAjde uljepsajte mi dan.,j.bem ti fam..iju talibansku papansku.

 

Eto ga ... i ona nešto izjavila...jel joj ovo stara slika prije nego što se udebljala


 

dobar, dobar...

daj nam apdejt....ako može stati u 16:9 format :)

 

Bisera Turković poznata lopuža....

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE