Vrelo Bosne
0

Biser prirode napokon pod posebnom zaštitom

Sarajevo-x.com
Danas će se u okviru obilježavanja manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, održati prezentacija novoformirane KJU “Spomenik prirode Vrelo Bosne”.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS odlučili su da obrazuju ovu javnu ustanovu u cilju zaštite vrijednosti ovog prostora, iz kojeg svakodnevno više od 90 posto građana Sarajeva dobija zdravu pitku vodu.

Prvi put će područjem Vrela Bosne, koje je zaštićeno Zakonom o proglašenju spomenika prirode, i integralno upravljati posebna organizacija, odnosno ustanova.

Radom ove ustanove bit će omogućeno ostvarenje osnovnog cilja, a to je zaštita prostora koje obiluje i drugim vrijednostima kao što su pejzažna, floristička i faunistička raznolikost, arheološka nalazišta i nekropole, te sociološko-kulturološke i druge vrijednosti.

Kako ističu iz nadležnog ministarstva, osnivanjem ove ustanove otvaraju se nova radna mjesta, vezana za zaštićeno područje i njegovu promociju, osigurava stručni i konstantni nadzor nad zaštićenim područjem, te obezbjeđuje postavljanje turističke signalizacije, informativnih i edukativnih panoa.

Nakon prezentacije, planirano je da svi prisutni obiđu područje nukleusa Spomenika prirode radi upoznavanja sa efektima dosadašnjih aktivnosti od donošenja Zakona krajem 2006. godine do danas. Između ostalog, obići će i fijakersko stajalište u izgradnji, kojim će se potpuno onemogućiti zagađenje vodotoka rijeke Bosne i samog izvorišta.