BiH
0

Bišćević: Za BiH i ovaj dio Evrope iznimno važan korak naprijed

FENA
Sa stanovišta BiH, ali i u mnogo širem smislu jačanja evroatlantskih kapaciteta ovog dijela Evrope, riječ je o iznimno važnom koraku naprijed, izjavio je danas za Fenu glavni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hidajet Bišćević, zamoljen da prokomentira odluku Parlamentarne skupštine BiH o usvajanju zakona o reformi policije, čime su se stekli uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom.

Bišćević je ocijenio da je reforma policije u BiH na višestruki način već duže bila i svojevrsni test volje i spremnosti političkih vodstava da iskorakom ka evropskim standardima otklone različite dvojbe, pa i različite poglede o karakteru pravno-političkog ustroja Bosne i Hercegovine.

  • U tom pogledu, zastupnici u Parlamentu BiH i svi koji su sudjelovali u pripremi ovog značajnog zakona još više zaslužuju čestitke i potporu da nastave s potrebnim reformama. Znamo da je BiH sada spremna na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. Nadam se da će Europska komisija biti u prilici pripremiti to potpisivanje što prije, kazao je on.

Sa stanovišta regionalne suradnje i općih prilika u regiji, smatra Bišćević, to je nesporno novi i posebno važan korak naprijed.

  • Naime, to je još jedan dokaz da jugoistok Europe, uz sve teškoće zbog naslijeđa koje nosi iz nedavne teške prošlosti, ipak postojano napreduje. Taj napredak jača euroatlantske kapacitete regije, otklanja neizvjesnosti i frustrirajuće dvojbe, stvara povoljnije uvjete za vlade ovog dijela Europe da nastave s potrebnim reformama i, što je najvažnije, održava čvrstu perspektivu promjena i bolje budućnosti za građane u zemljama regije, kazao je Feni glavni sekretar Vijeća za regionalnu suradnju Hidajet Bišćević.