BiH
0

Bišćević: Hrvatska za jačanje institucija BiH

FENA
Hrvatska smatra da je u interesu sva tri naroda u BiH da država funkcionira na svim razinama, napose radi dosljedne provedbe potrebnih reformi koje su pretpostavka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i daljnjeg napretka BiH k europskim i euroatlantskim integracijama, izjavio je u petak za Hinu Hido Biščević, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH.

"U tom smislu i posljednje odluke Visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka vidimo isključivo kao dio napora za jačanjem i redovnim funkcioniranjem institucija u kojima sudjeluju demokratski izabrani politički predstavnici sva tri naroda BiH", rekao je Biščević.

Istaknuo je da, kao susjedna zemlja, "Hrvatska podupire sve napore usmjerene ka jačanju BiH kako bi bila sposobna samostalno voditi poslove javne uprave i administracije i u kojoj će biti trajno zaštićena konstitutivnost i suverenost triju naroda".

Biščevićeva izjava uslijedila je nakon što je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio zabrinutost da bi politička situacija u BiH, koja je zašla u slijepu ulicu, mogla ugroziti Daytonski sporazum kojim je 1995. okončan rat i destabilizirati regiju.

Ban Ki-moon je reagirao na planirano glasovanje u ponedjeljak u parlamentu Republike Srpske (RS) o ostavci srpskih ministara i zastupnika, a "da" bi značilo da BiH nema više vladu.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio da će povući Srbe iz institucija BiH pošto je Lajèak donio odluku kojom jača funkcioniranje središnje vlasti.

Lajčak je predložio reforme kako bi se riješili problemi koji opterećuju vladu, ustvrdivši da BiH "ne funkcionira kao zdrava, normalna država".

Donio je odluku o promjeni sustava glasovanja u Vijeću ministara i parlamentu kako bi se smanjile prepreke prilikom donošenja zakona. Smatra da bi vlada trebala moći donositi odluke čak i ako neki ministri nisu nazočni na zasjedanjima vlade, što su političari činili kako bi blokirali glasovanje.

Prema toj odluci smanjen je potreban broj glasova iz entiteta za donošenje odluka, što se u Republici Srpskoj protumačilo kao otvaranje mogućnosti za preglasavanje srpskih predstavnika u tim institucijama, na što je Dodik reagirao prijetnjom o povlačenju srpskih predstavnika u središnjim institucijama vlasti BiH.