"Sve spremno", ali...
0

Birokratija koči gradnju azila za pse lutalice u Rakovici

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Terapijska zajednica Kantona Sarajevo "Kampus" u Rakovici čeka urbanističku dozvolu Općine Ilidža i potpuno je spremna za početak realizacije projekta izgradnje azila za pse lutalice i druge nezbrinute životinje u Rakovici, kaže za Sarajevo-x.com Kenan Vehabović, uposlenik "Kampusa".

"Bez te saglasnosti Općinsko vijeće Ilidža ne može Kampusu dodijeliti 18 duluma državnog zemljišta za izgradnju azila niti možemo dobiti građevinsku dozvolu i raspisati tender za izgradnju. Dakle, trenutno se čeka urbanistička dozvola, a ne znamo zašto", kaže Vehabović, dodajući kako iz "Kampusa" stalno vrše pritisak na nadležne da se ubrza birokratska procedura.

Čekajući mišljenje iz Zavoda

Odgovor na ovo pitanje dobili smo, naravno, u Općini Ilidža. Uposlenici Općine ističu kako su prije izdavanja urbanističke saglasnosti zatražili, u skladu sa zakonom, mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koje još čekaju. Po dobijanju tog mišljenja, na prvu sjednicu Općinskog vijeća Ilidža bit će proslijeđen prijedlog za dodjelu zemljišta na trajno korištenje "Kampusu".

"Općina se obavezala da će u što kraćem roku izdati neophodnu dokumentaciju za početak izgradnje azila, urbanističku dozvolu te odobrenje za građenje, kao i da će provesti postupak tehničkog pregleda objekta izdavanja upotrebne dozvole, te 'uplaniti' objekt u zemljišne knjige. Isto tako se i Ministarstvo privrede KS obavezalo da će po hitnom postupku riješiti proceduru koja je u njihovoj nadležnosti, a azilom će upravljati 'Kampus'", rekli su za Sarajevo-x.com u Općini Ilidža.

Izdvojeno 590.000 KM

Rok za izgradnju azila je juli 2012. godine, a dosad su Ministarstvo privrede KS, Grad Sarajevo i sve općine u Kantonu (s izuzetkom Trnova) izdvojile 590.000 KM, što je sasvim dovoljno za početak realizacije projekta za koji se još ne zna koliko će ukupno koštati. Pojedinačno, Ministarstvo privrede KS je izdvojilo 100.000 KM, Grad Sarajevo 70.000 KM, općine Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad po 70.000 KM, općine Ilijaš, Vogošća i Hadžići po 30.000 KM, te Ilidža 50.000 KM.

Azil za pse lutalice i druge napuštene životinje gradit će se na osnovu korigovanog, ranije utvrđenog glavnog projekta firme "Arhitekt doo" Sarajevo, u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Vezani članci