Izbori u BiH
0

Birališta zatvorena, visoka očekivanja stranaka

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), očekuje pobjedu ove stranke na današnjim općim izborima u BiH.

Nada se i da će njen kandidat Bakir Izetbegović pobijediti u trci za člana Predsjedništva BiH, kao i i da će Šefket Hafizović biti potpredsjednik Republike Srpske.

Pored toga što očekuje dobre izborne rezultate SDA na nivou države i Federacije BiH, Tihić je izjavio agenciji Fena i da je stranka učinila sve na poboljšanju svojih rezultata u Republici Srpskoj.

I lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović očekuje pobjedu, uvjerljivu, svoje stranke.

„To je onaj famozni broj od 130. 000 glasova potpore hrvatskog naroda, što će značiti da imamo potporu dva i i pol do tri puta više nego sve druge hrvatske stranke, odnosno da je to najbolji omjer između tri naroda u BiH", rekao je on novinarima prezentirajući očekivanje partije na čijem je čelu.

"Očekujem da u Predsjedništvo BiH hrvatski narod izabere svog člana, kao što to rade druga dva naroda. Uz uvjerljivu pobjedu HDZ-a BiH, očekujem uvjerljivu pobjedu gospođe Krišto, a rezultati posljednjih istraživanja NDI-ja to i pokazuju“, izjavio je još Čović, lider HDZ-a.

Ante Čolak, predsjednik HSS-NHI, smatra da su realne mogućnosti te učesnice današnjih izbora osvajanje mandata u skupštinama Posavskog, Srednjobosanskog i Livanjskog kantona.

Čolak očekuje da će njen kandidat Ivan Krndelj biti dopredsjednik Republike Srpske te da će HSS-NHI osvojiti jedan ili dva mandata u Predstavničkom domu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kao i da će imati dva do tri člana u Domu naroda.

Martin Raguž, uime Koalicije HDZ1990-HSP, smatra da će ona imati dovoljno povjerenja birača kako bi bila dio rješenja u Bosni i Hercegovini te uticala na pozitivna kretanja najavljena i u njenom programu.

Raguž, kandidat za člana Predsjedništva BiH, smatra da je svojom pozitivnom kampanjom za taj nivo vlasti učinio veoma dobar korak.

Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak", smatra da će ona, procentualno gledano, imati više biračkog povjerenja u odnosu na izbornu 2006. godinu nego bilo koja druga politička stranka.

"Radom za boljitak" će za više od 100 posto poboljšati svoje rezultate u odnosu na 2006. godinu“, rekao je Lijanović.

Nermin Pećanac, predsjednik Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine, očekuje da će izborni rezultati pokazati da su se građani Bosne i Hercegovine odlučili za promjene i da su uskratili povjerenje dosadašnjim vladajućim strukturama jer su one, kako je kazao, vodile zemlju u propast.

Trebalo bi da su se građani opredijelili za one koji su za protekle četiri godine radili u njihovom interesu, a među njima je svakako i SDU, naveo je predsjednik te stranke.

Mirnes Ajanović, lider Bosanske stranke (BOSS), nije se u ovoj izjavi upuštao u detalje o očekivanjima njegove stranke, već je rekao da njeni rezultati zavise od toga da li su građani BiH bili u mogućnosti da do njih u potrebnoj mjeri dopre glas izbornih takmaca koji ih žele izvesti iz dosadašnjeg beznađa, a jedan od takvih je i BOSS.

Ajanović tvrdi da je njegova stranka četiri godine bila u medijskoj blokadi, a da li su građani bili u situaciji da shvate da su ovi izbori jedna od njihovih posljednjih šansi da promjenom vlasti njihova zemlja krene u bolju budućnost, vidjećemo, zaključio je lider BOSS-a.