BiH
0

Biometrijski pasoši tek dogodine

Sarajevo-x.com
Iako je bilo planirano da do kraja godine u BiH počne uvođenje biomerijskih pasoša, to se ipak neće desiti, jer se moraju ispoštovati sve obaveze koje su vezane za izdavanje novih pasoša.

Amila Opardija, glasnogovornica Direkcije za implementaciju CIPS projekta za naš portal kazala je da ne postoje nikakva kašnjenja u vezi sa uvođenjem biometrijskih pasoša u BiH.

“Planovi za uvođenje biometrijskih putnih isprava uključuju veliki broj institucija i uspostavu procesa koji garantuje da jedna osoba ima samo jednu putnu ispravu. Implementacija ovih planova zahtijeva određeno vrijeme, resurse i poštovanje zakona Bosne i Hercegovine. Kada se ima u vidu da su sve zakonske pretpostavke stvorene krajem prve polovine 2008. godine, te da je sprovođenje procedure u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u završnoj fazi, onda je jasno da je optimalan rok kraj sljedeće godine”, pojašnjava Opardija.

Prema nijenim riječima, u ovom periodu će biti neophodno da veliki broj institucija na nivou Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, kantona i opština izvrši veliki broj aktivnosti kako bi, konačno garantovali izdavanje ličnih dokumenata.

“Sistem izdavanja ličnih dokumenata podrazumijeva sve aktivnosti od izdavanja rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu do konačne provjere identiteta i izdavanja pasoša”, kaže Opardija.

Izdavanje biometrijskog pasoša je i jedan od oko 40 uslova koje BiH treba da ispuni na putu ka liberalizaciji viznog režima.

“BiH je ranije pristupila ispunjavanju ovog uslova ne zbog vizne liberalizacije, nego zbog razvoja u oblasti ID dokumenata koji su bitan segment u daljem procesu tranzicije i približavanja zemljama EU. Prema tome, ne postoje nikakva zakašnjenja, nego realna procjena nadležnih institucija da je ovo optimalan rok kao bi se sve obaveze ispoštovale”, ističe Opardija.

Biomerijski pasoši za razliku od sadašnjih putnih isprava, imati čip koji sadrži osnovne podatke o vlasniku putne isprave, kao i otisak prsta ili snimku šarenice oka.