BiH
0

Biobanka u Banjoj Luci do kraja godine

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Kliničkom centru Banja Luka do kraja ove godine trebalo bi da bude formirana biobanka koja podrazumijeva savremeni način arhiviranja tkiva uzetih od pacijenata iz Republike Srpske (RS), najavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić.

"Voljni smo da organizujemo biobanku u Kliničkom centru Banja Luka za potrebe ove ustanove. Nakon što bude formirana ona će vrlo brzo prerasti u nacionalnu biobanku ili nacionalni arhiv tkiva RS", rekao je Škrbić danas novinarima nakon što je u Banjoj Luci učestvovao u radu okruglog stola o temi "Uspostavljanje i infrastruktura biobanaka".

On je istakao da je biobanka novi termin na ovim prostorima, a riječ je o potrebi da se, u skladu sa novim evropskim direktivama, svi uzorci tkiva koji se uzimaju u toku obrade pacijenata čuvaju u prigodnim prostorijama, bilo da je riječ o krvi ili biopsiji kada se uzimaju tkiva bilo kog organa, koji se nakon toga pripremaju i obrađuju u zavodima za patologiju.

"Tkiva koja se jednom uzmu od pacijenta predstavljaju značajan biloški materijal koji kasnije može poslužiti za neka istraživanja u budućem vremenu koja mi trenutno ne radimo", istakao je Škrbić.

On je rekao da veliku praksu u svijetu u radu biobanke ima Medicinski fakultet u Gracu sa kojim je resorno ministarstvo prije godinu dana započelo intenzivnu saradnju o ovom pitanju. 

Škrbić je dodao da bi BiH i Srpska zajedno sa zemljama u regionu trebalo da rade na uspostavljanju mreže biobanaka zapadnog Balkana, koja bi se nakon toga udružila u evropsku mrežu biobanaka.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Medicinskog fakulteta iz Graca, stručnjaci iz ove oblasti iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.