BiH
0

Bingo i Veterinarski fakultet u Sarajevu potpisali su ugovor o saradnji

"Svi studenti Veterinarskog fakulteta će imati priliku da uče na našim proizdvodnim pogonima i farmama. Tokom prakse, oni će se upoznavati s procesima, te će dobiti priliku da uče i rade", rekla je Tatjana Paunovski, rukovodilac službe marketinga "Binga".

Kompanija "Bingo" i Veterinarski fakultet u Sarajevu potpisali su ugovor o saradnji, koji će studentima omogućiti praktičnu nastavu na farmama i u pogonima ove tuzlanske firme.

"Imaćemo jako dobre veterinare, potkovane praktičnim dijelom, a „Bingo“ će plasirati sigurnu i kvalitetnu hranu na tržište, tako da kompletno društvo ostvaruje korist", dodaje Paunovska. "Bingo" će dobiti podršku stručnog osoblja fakuteta u vidu dijagnostike, laboratorijskih analiza, kontrole proizvodnje i kvaliteta.

"Krajnji cilj je da iskristališemo zvanja koja su potrebna tržištu rada. Sigurni smo da najbolji studenti mogu očekivati zaposlenje, ali to u mnogome zavisi od njih samih. Želimo da ostale kompanije prepoznaju značaj obrazovanja studenata kroz praksu i sigurni smo da ova dobra iskustva možemo podijeliti s drugim bosanskohercegovačkim kompanijama", ponosni su u "Bingu".

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta, rekao je da je edukaciji studenata nedostajalo kvalitetne prakse, te da od "Binga" očekuju i inpute kakve stručnjake očekuju u svojim proizvodnim pogonima i da je ovo najbolji način da ne školuju kadrove za biro, nego one koji će biti potrebni. Saradnja kompanije "Bingo" i Veterinarskog fakulteta, dobar je primjer povezivanja tržišta rada i visokog obrazovanja.

Problem nedovoljne prakse na fakultetima prepoznala je asocijacija "Akademac", koja radi na povezivanju poslodavaca i fakulteta, te na taj način pokušava obezbijediti kvalitetnije studije, prilagođene potrebama tržišta rada. Rad asocijacije je prepoznala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAiD), koja je podržala rad asocijacije "Akademac", u cilju pronalaženja rješenja za navedene probleme nedostatka prakse, neusklađenosti upisne politike s tržištom rada i neadekvatnih nastavnih planova i programa.

Profesor Nihad Fejizić dio je Akademca, a sama asocijacija okuplja 60 značajnih pojedinaca iz sfere visokog obrazovanja, biznisa i političkog i društvenog života kao i ljude, koji se bave pitanjima visokog obrazovanja, ekonomskim promjenama i pitanjima društvenog napretka.