BiH
0

Bimal donirao inzulinsku pumpu Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla

Klix.ba
Kompanija Bimal d.d. danas je uručila vrijednu donaciju Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla.

Riječ je o inzulinskoj pumpi za djecu oboljelu od dijabetesa tip 1 vrijednosti 6.000 KM, čime se Bimal priključio humanitarnoj akciji "Obezbjedimo djeci sa dijabetesom inzulinsku pumpu", koju su u aprilu ove godine pokrenuli Odjeljenje za ednokrinologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženje građana, roditelja i prijatelje djece sa dijebetesom "Novi horizonti" Tuzla sa ciljem nabavke ukupno sedam inzulinskih pumpi.

Terapija pomoću inzulinskih pumpi afirmirala se u liječenju djece i adolescenata s dijabetesom iz razloga što je kod male djece i adolescenata najteže postići dobru kontrolu šećerne bolesti, kako zbog fizioloških, tako i zbog psihosocijalnih specifičnosti te dobi. Studije su pokazale da su prednosti inzulinske pumpe velike, jer se njenom primjenom postiže bolja regulacija nivoa šećera u krvi, veća fleksibilnost u dnevnim aktivnostima i obrocima, kao i manja bol prvenstveno zbog potrebe za manjim brojem uboda.

"Donacija inzulinske pumpe u cilju je realizacije naše ideje da djeci i adolescentima oboljelim od dijabetesa tip 1, omogućimo najsavremeniji način liječenja danas. Ova donacija predstavlja i doprinos unapređenju kvaliteta života djece sa dijabetesom i njihovih porodica. Dugujemo iskrenu zahvalnost kompaniji Bimal d.d. koja je prepoznala važnost našeg poziva na akciju", rekla je povodom ove donacije šefica Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za dječije bolesti, pedijatar-endokrinolog dijabetolog doc.dr.med.sc. Alma Toromanović.

U ime kompanije Bimal donaciju je svečano uručila Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija, koja je tom prilikom izjavila: "Odazvali smo se učešću u ovoj humanitarnoj akciji jer je opredjeljenje Bimala trajna usmjerenost na djecu i unapređenje kvaliteta života djece, a ovim činom smo željeli pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa i doprinijeti podizanju svijesti o borbi protiv ove bolesti te potaći druge na donaciju inzulinskih pumpi".