Azem Vllasi poručio
0

"Bilo bi dobro da Nikolić prekine dvoličnu politiku prema BiH"

FENA
Azem Vllasi, savjetnik kosovskog premijera Hashima Thaqija za vanjske poslove, smatra da bi bilo dobro ako bi Tomislav Nikolić prekinuo s dosadašnjom Tadićevom dvoličnom politikom prema susjedima te da ne nastavi staru politiku u novom ruhu, dok Briselu pokazuje "evropsko lice".

"Srbija će i pod Nikolićem ostati na evropskom, jer drugog puta nema. Pitanje je samo na koji način, koliko uspješno i ubjedljivo. Da li će Nikolić stvarno biti na evropskom putu u odnosu na susjede, vidjet će se po tome da li će bosanskim Srbima poslati poruku da je Bosna i Hercegovina njihova država, a da će ih Srbija podržavati i pomagati. Istovremeno, vidjet ćemo hoće li pomagati Srbe da normalno žive u novoj kosovskoj realnosti, u državi Kosovu ili će nastaviti staru politiku u stilu "Kosovo je Srbija"," izjavio je Vllasi u intervju za Fenu, nakon što je za predsjednika Srbije izabran Tomislav Nikolić.

Na pitanje da li očekuje da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ostvariti novi napredak u dijalogu i poboljšanju odnosa s Prištinom i s Bosnom i Hercegovinom, a to očekuje i EU, Vllasi je rekao da je u interesu Srbije i u obostranom interesu da se nastavi dijalog s Kosovom radi normalizacije međudržavnih odnosa.

"Do sada se Srbija u tom dijalogu pokazala neiskrenom. Pristala je na neke sporazume, ali ih odbija provoditi. Beograd u tom dijalogu nastupa prepotentno, kao Srbija je država, a Kosovo nije. Sve dok se iz Beograda čuju poruke da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, zapravo jasno se iskazuju teritorijalne pretenzije prema Kosovu. A to znači da Srbija drži otvorenom ratnu opciju koju smo ostavili iza sebe. Nadam se da će Nikolić promijeniti tu retoriku i u interesu Srbije ići ususret novoj realnosti iako se ne može očekivati brzo formalno priznanje Kosova," naveo je.

Vllasi je naglasio da ne očekuje bitno poboljšanje odnosa s Bosnom i Hercegovinom, jer će se "najvjerovatnije nastaviti i dalje dvolična politika Beograda, kao Srbija priznaje BiH, a podržava i podstiče RS da onemogućava normalno funkcioniranje BiH".

Na pitanje kakva je vanjska politika Kosova prema Bosni i Hercegovini i postoji li lobistički tim koji radi na uspostavljanju bolje političke i kulturne saradnje između Kosova i BiH, Vllasi je rekao da iako ima nekih pomaka, odnosi između Kosova i BiH nisu na potrebnom niti poželjnom nivou.

"I niko ne lobira niti nastoji da oni budu bolji. Iz Sarajeva nema ni inicijativa niti volje da se poboljšaju. BiH se prema Kosovu ponaša kao da je dio Srbije. Znamo da se tu Banja Luka ponaša kao produžena ruka Beograda, ali ne razumijem lako pristajanje Sarajeva na takvu poziciju. Što se Kosova tiče, mi stvarno želimo bolje odnose s Bosnom i Hercegovinom i žao nam je što ti odnosi nisu normalni. Zamislite, Bošnjaci s Kosova koji BiH smatraju matičnom zemljom ne mogu tamo putovati sa svojim kosovskim pasošima. Zato što Srbija ne priznaje te pasoše", rekao je Vllasi.

Vllasi je istakao da su veoma važni normalni odnosi u trouglu BiH-Kosovo-Srbija.

"Kosovo želi normalne odnose i saradnju na toj relaciji. Srbija je glavni kočnicar u tim odnosima, a BiH samo slijedi politiku Beograda", rekao je on.

Vllasi je predočio i trenutnu situaciju na Kosovu s fokusom na aktuelna dešavanja na sjeveru Kosova te je istakao da se Kosovo svakim danom stabilizira i postaje funkcionalna država i da će se sjeverni dio postupno integrirati u ustavni sistem Kosova. Tamo živi manji dio od ukupnog broja kosovskih Srba, (oko 30.000 od ukupno oko 100.000).

"Grupe Srba na sjeveru se ponašaju kao odmetnici koji koriste bezvlašće i bave se kriminalom. Ipak većina građana želi normalan život. Ima onih koji misle da s tim dijelom imitiraju RS i podijeljenu BiH. No, situacija je ovdje sasvim različita od one u BiH. Zato taj scenarij ovdje ne može doživjeti bosansku reprizu", izjavio je Vllasi na kraju razgovora za Agenciju Fena.