Gradsko vijeće Sarajeva
0

Bill Carter postao počasni građanin Sarajeva

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je u utorak odluku o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva američkom filmskom režiseru Billu Carteru.

Dobitniku priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva gradonačelnica Sarajeva uručit će Povelju Grada Sarajeva.

Bill Carter je postao prijatelj Sarajeva u najtežem, ratnom vremenu, te je rukovođen najplemenitijim principima omogućio širenje istine o Sarajevu i njegovim stanovnicima tokom opsade.

Američki režiser Bill Carter upoznao je Sarajevo tokom agresije i odlučuje ostati u gradu pod opsadom. Pridružuje se organizaciji nezavisne pomoći te dijeleći sudbinu Sarajlija, dostavlja hranu i namirnice onima do kojih UN i NVO-e ne mogu doći.

Carterove priče iz ratnog Sarajeva zabilježene su u njegovom dokumentarcu "Miss Sarajevo", snimljenom 1993. godine, te je u ljeto iste godine, u potpuno vanrednim okolnostima, Carter upostavio "živu" vezu Sarajeva s evropskim koncertima grupe U2, što je građanima Sarajeva osiguralo platformu s koje su mogli govoriti milionima mladih ljudi iz Evrope i šire o životu pod opsadom i uništavanju Sarajeva.

Također, Bill Carter je uspostavio i vezu s tv stanicom MTV te je tako stvorena mogućnost da se građani Sarajeva obraćaju 100-milionskoj publici, kroz nemontirani dvosatni "prozor".

Za dokumentarni film "Miss Sarajevo" izvršnu produkciju i muzičku temu za film potpisao je Bono Vox, a Bill Carter je direktno zaslužan i što je grupa U2 uvrstila Sarajevo u svoju narednu turneju Pop Mart.

Prihodi od pjesme "Miss Sarajevo" iskorišteni su kao pomoć za izgradnju Muzičkog centra "Pavarotti" u Mostaru.

Bill Carter održao je više od 50 predavanja na univerzitetima, kao što su Harvard, NYU, Boston College, prikazujući film o ratu u BiH. Tokom vremena koje je proveo kao humanitarni radnik, pomogao je da se isporuči više od 1.500 tona hrane.

Na osnovu svojih iskustava iz ratnog Sarajeva, Carter je napisao knjigu "Fools Rush Inn" (Bybook - Budale srljaju gdje se anđeli boje kročiti), što je i scenaristička osnova za igrani film, kojim će biti prikazana priča ljudima iz Sarajeva, koji su na svojevrstan način pružili otpor tokom opsade grada.