BiH
0

Bilić: Usvajanjem novog zakona o radu radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavaca

FENA
Usvajanjem novog zakona o radu, radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavaca koji bi radili šta žele - ocijenio je danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH Juro Bilić.

Izjavio je to na današnjoj tribini o temi "Zakon o radu zaposlenih u institucijama u BiH i Zakon o državnoj službi BiH" u organizaciji ovog sindikata.

Istakao je da novi zakon o radu sadrži tri vrlo bitne stvari za radnike, a to su ukidanje rada na neodređeno vrijeme, nepotpisivanje kolektivnih ugovora i formiranje agencije za iznajmljivanje radne snage.

"Formiranje agencije je potpuno nova kategorija i nije nam jasno šta bi ta ustanova tačno radila", kazao je.

Podsjetio je da je zakon o radu već bio upućen u parlamentarnu proceduru, ali da je na zahtjev Sindikata povučen, jer nisu bili konsultovani prilikom izrade nacrta prijedloga zakona.

"Istina je da novi zakon ne može biti usvojen i da nam podmeću priču da međunarodna zajednica insistira na usvajanju", ustvrdio je.

Smatra da ustvari međunarodna zajednica traži da se uredi stanje u oblasti tržišta rada te da ne traže da se usvoji zakon o radu u ovakvoj formi.

"Definitivno smo protiv usvajanja i iskoristit ćemo sve moguće zakonske ovlasti da novi zakon o radu ne bude usvojen", zaključio je.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica smatra da se treba donijeti okvirni zakon o radu na nivou države koji bi regulirao prava radnika na svim nivoima vlasti.

"Vlasti dosad nisu htjele to raditi, jer bi se time regulisala prava radnika", objasnio je.

Dodao je da dosadašnji prijedlozi zakona o radu ukidaju prava radnika, fleksibilnost radne snage i ukidanja dodatnih naknada.

Kazao je da u svijetu ne postoji država u kojoj svi radnici ugovore o radu potpisuju na određeno vrijeme.

"Oko osam posto radnika u Austriji potpisuje ugovore na određeno vrijeme, a ostali na neodređeno", naveo je Kruščica.

Također je dodao da za ovakvu situaciju nije kriva međunarodna zajednica, već domaće vlasti.

"Jednostavno žele da imaju jeftinu radnu snagu koja će raditi za 200 eura i robovlasničko društvo", zaključio je Kruščica.