BiH
0

Bildt: Budući status Kosova u rukama UN-a, rješenje nakon izbora u Srbiji

Klix.ba
Budući status Kosova u rukama je Ujedinjenih naroda i Marija Ahtisarija, koji će buduće rješenje predstaviti nakon parlamentarnih izbora u Srbiji iduće godine, izjavio je u četvrtak u Beogradu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"Kosovo je de facto Slobodan Milošević predao UN-u i sada je pitanje te organizacije kako to treba riješiti u budućnosti, to je u Ahtisarijevim rukama, koji će rješenje predstaviti u nekom trenutku nakon izbora u Srbiji. Iskreno se nadam da pitanje Kosova neće moći Srbiju povući unazad, Srbija mora ići naprijed", kazao je Bildt, koji se u četvrtak u Beogradu sastao s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i predsjednikom G17 Plus i bivšim ministrom financija Mlađanom Dinkićem.

Bildt je kazao i da, bez obzira na to što u posljednje vrijeme obavlja aktivnu diplomatsku ulogu u vezi sa statusom Kosova, on neće biti novi posrednik u procesu nalaženja konačnog rješenja, te je potvrdio da je nedavno u Washingtonu o Kosovu razgovarao i s američkom državnom tajnicom Condoleezom Rice, ali nije želio otkriti detalje tog razgovora.

"Srbija, bez obzira i na mogućnost da se suočimo s kosovskom presudom koja bi jednim svojim dijelom mogla biti bolna po nas, mora ostati snažna i prosperitetna država, jer - to stalno ponavljam - smatram da je nacionalna i državna obveza da i u tom slučaju nastavimo diplomatsku borbu da bismo ispravili eventualno lošu kosovsku presudu u prvom sudskom stupnju", izjavio je ministar Drašković nakon susreta sa švedskim ministrom.

Carl Bildt je sa svojim sugovornicima razgovarao i o europskim integracijama Srbije, zaustavljenima zbog neizručenja haškog optuženika Ratka Mladića, naglasivši - kao i u razgovoru s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u srijedu navečer - da se nada da će Srbija učiniti sve u daljnjem nastavku demokratskih i gospodarskih reformi na putu približavanja Europskoj uniji. Dodao je da su predstojeći izvanredni parlamentarni izbori 21. siječnja unutarnje pitanje zemlje, ali da su značajni i sa stajališta Europske unije.

"Znamo da je pred Srbijom ključno razdoblje zbog predstojećih izbora. Na Srbiji je da donese svoje odluke. Ali, naravno, važno je i s naše točke gledišta. Stalna europska orijentacija Srbije vrlo je važna za budući gospodarski i društveni razvoj zemlje", naglasio je Bildt u razgovorima sa srbijanskim dužnosnicima.