BiH
0

Bijeljinski Komunalac dobio nove kontejnere

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Bijeljinski "Komunalac" počeo je zamjenu dotrajalih, uništenih i starih kontejnera na području grada - u narednom periodu zamjena će biti vršena u kontinuitetu, čime će 70 posto kontejnera biti zamijenjeno.

"Ova aktivnost teče u okviru Mjeseca čistoće, a biće nastavljena i u narednom periodu. Švedska agencija SIDA donirala nam je određen broj kontejnera - 1,1 kubnih metar, dobili smo nekoliko i od pet kubika, ali i 500 plastičnih kanti", rekao je Srni Milorad Zekić, direktor ovog komunalnog preduzeća.

Zekić je, napominjući da su brojne kontejneri unišili građani, apelovao na stanovnike da vode više računa o svojoj okolini.	Kontejneri će, dodao je on, biti postavljeni i u seoskim mjesnim zajednicama, ne samo po gradu, ali i na grobljima.

Komentarišući činjenicu da u gradu kao što je Bijeljina ne postoje kante za otpatke, pa ni u centru grada, te da građabi često betonske saksije zamjenjuju za kantei u njih  bacaju otpad, Zekić je rekao da će i donirane kante  biti postavljene u gradu, ali da će  njima biti  nagrađivani vlasnici najuređenijih dvorišta, škola i slično.

Isto tako, redovne platiše kao i savjesni građani koji redovno odvoze otpad na eko-depšoniju biće nagrađeni ovim kantama.

Odgovarajući na pitanje o davno zamišljenom projektu i u svijetu svugdje prisutnom  postavljnju eko-kontejnera, Zekić je rekao da to kod nas nije zaživjelo!	

"Eko kontejnera nema, nije to zaživjelo. Mi postavljamo neke mreže pred određene objekte i  škole", rekao je  Zekić. 
Komentarišući davno najavljenu nabavku kamiona za odvoz smeća, Zerkić je rekao da tender nije proveden pošto je nekoliko puta "propao".

"Donacija Šveđana ogleda se i putem  donacije za  pet opština  - Bijeljinu, Ugljevik, Lopare, Čelić i Teočak -  neophodno je da  pet kamiona dođe  u te opštine", rekao je Zekić ne precizirajući vrijednost donacije, ali dodavši da ti tenderi "padaju" iz njemu nepoznatih razloga.

Ovaj tender je trebalo da bude proveden prošle godine. SIDA je dva puta organizovala tendere, koji su ostali bez rezultata, pa su sredstva prebačena opštinama koje bi trebalo  da provedu tendersku dokumentaciju oko nabavke kamiona.

"Dolaskom kamiona aktivnost na čišćenju i redovnijem odvozu smeća provodiće se  redovnije  a sve to s ciljem  postizanja što većeg sveobuhvata skupljanja komunalnog otpada i smeća", kaže Zekić.