BiH
0

Bijeljinci za vodu plaćaju i do 50 maraka mjesečno

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stanovnici Bijeljine plaćaju najvišu cijenu vode u regionu, a u planu je bilo da se poveća za još 16 posto.

Trenutno potrošači iz kategorije domaćinstava plaćaju jednu marku plus PDV, 2,15 KM izdvajaju mjesečno privredni subjekti za kubni metar vode, dok ustanove plaćaju 1,80 KM.

Iako su poskupljenje u lokalnom „Vodovodu“ praktikovali svake godine, ovog proljeća zbog smanjene kupovne moći građana odgodit će ga najvjerovatnije za kraj godine.

Povećanje cijena za čak 16 posto uvjetovano je ranije potpisanim ugovorom bijeljinskog „Vodovoda“ o kreditu s Evropskom bankom.

Na „udaru“ bi bila domaćinstva, dok bi cijena vode trebala da bude manja za privredne subjekte i njeno izjednjačavanje za sve tri kategorije potrošača došlo bi na krajnju cijenu od 1,30 KM.

U „Vodovodu“ navode da planiraju smanjenje troškova i povećanje broja potrošača da bi povećali prihode i eventualno izbjegli još jedno povećanje cijene vode.

Direktor tog preduzeća Dragomir Ljubojević navodi da imaju oko 700.000 maraka troškova „redovnog održavanja, bez investicija“, iako je za te namjene trebalo da se uloži oko milion maraka u ovoj godini.

Iako tvrdi da „Vodovod“ posluje pozitivno, navodi da su na granici rentabilnosti zbog čega je nužno „razmišljati“ o povećanju cijene vode, o čemu konačnu odluku ipak donosi skupština.

Od lokalne i entitetske vlasti tražit će, najavljuje, i saglasnost da subvencioniraju određene socijalne kategorije prilikom plaćanja utrošene vode.

Ulaganja u kanalizacionu mrežu u tom gradu su, kažu nadležni, neophodna, ali za građane je sve teže plaćanje ove obaveze, jer prosječno četvoročano domaćinstvo, koje mjesečno utroši oko 20 kubnih metara vode, mora platiti oko 25 maraka.

Na kanalizacionu mrežu već je priključeno oko 4.000 od 27.000 potrošača, pa su njihovi računi udvostručeni, jer osim utrošene vode plaćaju i račune za zbrinjavanje otpadne vode, što mjesečno prelazi 50 KM.