BiH
2

Bijeljina: Sava se povlači, leševi životinja prekrivaju seoska područja

Piše: Am. Dž.
Bijeljina
Bijeljina
Nivo Save je protekle noći opao, a tokom jutra je nastavljeno dostavljanje životnih potrepština ugroženom stanovništvu, potvrđeno je za Klix.ba u Gradskoj upravi Bijeljine.

"Nastavljeno je dostavljanje hrane i vode stanovništvu, ali i konzervi stočne hrane u sela nedaleko od Save. Jedan nasip je iznova podignut uz Savu. Nivo vode je počeo da opada i u koritu, za oko 10 centimetara. U kolektivnim centrima u Bijeljini smješten je veliki broj građana. Potrebno je još konzervirane hrane, jer idu topli dani", istakli su za Klix.ba u Gradskoj upravi Bijeljine.

Stanje na području Semberije se postepeno stabilizuje.

"Stanje na nasipu u Crnjelovu je stabilno, ali su i dalje potrebna dežurstva zbog raskvašenosti nasipa. Prethodne noći na nasipu je dežuralo 300 ljudi, a danas će dežurati pripadnici oružanih snaga", navodi se u posljednjem izvještaju Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina.

Istaknuto je i da veliki problem predstavlja brojna uginula stoka na poplavljenom području uz rijeku Savu, te da će prioritetna aktivnost u toku dana biti uklanjanje leševa životinja u Brocu, Velinom Selu i drugim poplavljenim selima.

U toku je uklanjanje vode koja se na nekim mjestima u gradu nije povukla sa ulica i crpanje vode iz podruma na kojima sa ekipama Civilne zaštite rade i specijalizovani timovi iz Velike Britanije i Njemačke.

Danas je potvrđeno da je voda iz gradske mreže u Bijeljini ispravna za piće, uz upozorenje da se ona i dalje prokuhava u naseljima gdje su kuće još pod vodom