BiH
0

Bijeljina: Šarlah u stagnaciji

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Na području opštine Bijeljina u proteklih mjesec dana evidentirano je sedamnaestoro oboljelih od šarlaha i taj broj stagnira, rekao je Srni epidemiolog Opšte bolnice "Sveti Vračevi" Zoran Dakić.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Dječijem vrtiću "Čika Jova Zmaj" - jedanaest. Osim djece u vrtiću, ima i sporadičnih slučajeva, ali su to uglavnom djeca predškolskog uzrasta, od 2006. do 2008. godišta.

"Riječ je o akutnom bakterijskom oboljenju koje izaziva biogeni streptokok i koje može da izazove trajne posljedice, a to su akutna oštećenja bubrega i reumatska groznica, odnosno da zahvati srčani mišić", rekao je Dakić. Bolest se liječi desetodnevnom pencilinskom terapijom. Ukoliko je nakon toga bris pacijenta uredan, terapija se obustavlja.

"To je takozvana osipna groznica koja se javlja naglo, sa povišenom temperaturom, jakim bolom u grlu i povraćanjem. Nakon toga se pojavljuje sitan, zrnast osip najprije iza vrata, pa niz pazuh, a najviše ga bude u predjelu stomaka i grudnog koša. Osip se povlači u roku od 24 sata", naveo je Dakić.

	Prema njegovim riječima, nakon petnaest dana od početka bolesti dolazi do takozvanog "perutanja kože", što znači da bolest prolazi.