BiH
0

Bijeljina: Povećana potražnja za sezonskim radnicima

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
U Bijeljini je u odnosu na prethodnu godinu povećana potražnja za sezonskim radnicima, a najpotrebniji su oni za obavljanje nepopularnih poljoprivrednih poslova.

"Zahvaljujući saradnji sa Poljoprivrednim dobrom Semberija, obezbijedili smo posao za više sezonskih radnika nego prošle godine, kada nismo sarađivali sa njima", rekao je Srni direktor Omladinske zadruge "Mladi radnik" u Bijeljini Slobodan Trifković.

Trifković je istakao da preduzeća koja angažuju sezonce imaju najveće finansijske probleme, a takav je slučaj i sa "Semberijom". "Međutim bez obzira na to Omladinska zadruga redovno isplaćuje zarade svojim članovima", kaže Trifković.

On je podsjetio da Omladinska zadruga svake godine angažuje oko stotinu sezonaca i dodao da će ta brojka ove godine, iako neznatno, ipak biti premašena.

Za povremene i privremene poslove zainteresovani su ljudi raznog životnog doba.

Mladi, nezaposleni, studenti i učenici, interesuju se za kraće poslove koji su i najbolje plaćeni, dok stariji uglavnom rade teške poljoprivredne poslove, kao što je uređivanje javnih površina.

Radnici koji rade na dnevnicu mogu da zarade oko 20 KM, dok su kraći poslovi, uglavnom istovar robe, mnogo bolje plaćeni, od pet do 10 KM po radnom času.

Omladinska zadruga sarađuje sa oko 40 poslodavaca iz svih oblasti privrede, državnim institucijama, republičkim organima, privatnim preduzećima, akcionarskim preduzećima, u kojima su angažovani radnici tokom cijele godine.