BiH
0

Bijeljina: I sa 55 godina u školskoj klupi

SRNA
U Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini godišnje se školuje oko 300 polaznika, rekao je Srni direktor Centra Mladen Savić.

Savić je dodao da najmlađi polaznik ove godine ima 18, a najstariji 55 godina.

Najveće interesovanje je za program osposobljavanja za njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, koje pohađaju 24 polaznika.

U toku je realizacija projekta Vlade Norveške koja finansira osposobljavanje nezaposlenih osoba starosnog doba od 19 do 26 godina, za vodoinstalatere, molere i rukovaoce građevinskih mašina.

Savić kaže da je za osobe sa završenom osnovnom školom sticanje srednjoškolskog obrazovanja za zanimanja trećeg stepena besplatno i da traje godinu dana.

Centar za obrazovanje odraslih u Bijeljini počeo je sa radom krajem 2011. godine, nalazi se u nekadašnjoj zgradi Učiteljskog fakulteta, a radi pod sloganom "Škola nije sve, ali bez nje ste ništa“.

Ove godine omogućeno je sticanje formalnog obrazovanja za zanimanja četvrtog stepena ekonomski i trgovački tehničar, kozmetički tehničar, turistički i ugostiteljsko-kulinarski tehničar, tehničar drumskog saobraćaja, te medicinski, farmaceutski i fizioterapeutski tehničar.

U trećem stepenu omogućeno je sticanje kvalifikacije za zanimanja trgovac, frizer, kuhar i konobar, vozač, varilac, pekar, mesar i rukovalac rudarskom mehanizacijom i građevinskim mašinama.

Centar za obrazovanje odraslih omogućava dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, kao i osposobljavanje za njegovatelja starijih i nemoćnih osoba i zanimanja zidar, tesar, rukovodilac građevinskim mašinama, zavarivač, armirač, moler i vodoinstalater.

Za svako od zanimanja otvoreno je, u prosjeku, dvadesetak mjesta godišnje.