BiH
9

"Bijeli hljeb" koriste brojni funkcioneri u RS-u

FENA
U Republici Srpskoj je u protekle 22 godine pravo na tzv. "bijeli hljeb“ koristio veliki broj izabranih osoba, koji su budžet, a samim tim i građane tog bh. entiteta, koštali nekoliko miliona KM.

U prošlom, osmom sazivu Narodne skupštine RS-a, ovo pravo koristilo je 28 narodnih poslanika, a ukupan iznos za isplatu po ovom osnovu bio je oko 300.000 KM, rečeno je danas tokom rasprave u parlamentu RS-a o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, koji je predložila poslanička grupe Napredna Srpska.

"Bijeli hljeb“ kao posebno pravo odnosi se na: predsjednika Republike, poslanike, delegate u Vijeću naroda, predsjednika Vlade, ministre, kao i ostale osobe koje bira i imenuje Narodna skupština RS-a, dok je prošlog mjeseca na nivou institucija BiH ovo pravo ukinuto.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo je, kao predlagač zakona, u uvodom izlaganju naglasio da ovu privilegiju ne poznaju zakonodavstva u regionu.

"S obzirom na to da ovo posebno pravo ne postoji za druge građane, smatramo da ga je potrebno ukinuti. Pretpostavka je da je većina izabranih osoba na funkcije došla iz radnog odnosa, gdje im je zakonski regulisano mirovanje radnog odnosa. Na osnovu toga, ovo posebno pravo nije ni potrebno", kazao je Šukalo.

Analizom primjene ovog člana, predlagač je utvrdio da je ovdje, u najvećem broju slučajeva, riječ o klasičnoj zloupotrebi, gdje izabrane osobe prvo uzimaju "bijeli hljeb“, a zatim aktiviraju radni odnos ili odlaze u penziju.

Bilo je slučajeva u kojima se nakon jednodnevnih odlazaka u penziju i korištenja prava na "bijeli hljeb“ samo nakon nekoliko dana vraćaju u profesionalan radni odnos kao izabrane osobe.

Šukalo ističe da izabrane osobe, počevši od narodnih poslanika, kao i svih ostalih iz te kategorije, moraju svojim primjerom da se solidarišu s građanima koje predstavljaju.

Tokom rasprave poslanici opozicije su podržali usvajanje ovog zakona, dok su iz Vlade RS-a saopćili da su zakoni preuranjeni i da pravo funkcionera u jedinicima lokalne samouprave po prestanku mandata treba "sagledati u širem kontekstu, odnosno kontekstu drugih zakona koji uređuju prava izabranih funkcionera u toku trajanja mandata i nakon prestanka mandata".

Podršku ovom zakonu dali su poslanici SDS-a, a šef ovog kluba Vukota Govedarica je istakao da bi trebalo predložiti zakon koji bi regulirao da poslanici mogu da obavljaju samo jedan plaćeni posao iz budžeta.

U SNSD-u smatra da treba sagledati sve segmente primjene ovog zakona, a tokom skupštinske rasprave osim jedne replike nijedan od poslanika vladajuće stranke nije diskutovao o predloženom zakonu.

Poslanik SRS-a Milanko Mihajlica kritikovao je činjenicu da i u Narodnoj skupštini RS-a ima parlamentaraca koji imaju profesionalni status, a ujedno rade i primaju plaće u još nekim preduzećima.

Naglasio je da se izmjene zakona ne bi trebalo da odnose samo na poslanike, već i druge funkcionere u RS-u.