BiH
79

Bijela tabija na udaru vandala i neodgovornih građana

Klix.ba
Bijela tabija, jedna od glavnih turističkih atrakcija Sarajeva, sve je češće na meti vandala i neodgovornih građana koji unutar i oko njenih zidina ostavljaju smeće, ispisuju grafite i uništavaju reflektore.

Stoga je Gradska uprava Grada Sarajeva danas uputila apel nadležnima da poduzmu najenergičnije mjere i zaštite spomeničko blago grada Sarajeva

Na inicijativu gradonačelnika Ive Komšića, predstavnici Grada Sarajeva s predstavnicima KJKP Rad danas su obišli Bijelu tabiju, kako bi dogovorili i zajednički poduzeli konkretne mjere u cilju zaštite ovog kulturno-historijskog spomenika.

Na ovom lokalitetu građani Sarajeva odlažu flaše, papire, kese, građevinski šut, reflektori su razbijeni, dok su zidovi ove utvrde, išarani grafitima. I Baruthana, koja se nalazi u neposrednoj blizini Bijele tabije, prepuna je građevinskog otpada.

Iz Gradske uprave podsjećaju da su 2007. godine finansirali postavljanje metalne zaštitne ograde sa ulaznom kapijom, koja je otuđena nakon pet godina.

"Kako je ovaj prostor ostao potpuno neobezbijeđen, Gradska uprava je odmah poduzela aktivnosti na izradi i postavljanju nove zaštitne drvene ograde sa ulaznom kapijom. Međutim, ni ta zaštitna ograda nije dugo opstala. Otuđena je i tabla sa upozorenjem 'zabranjeno odlaganje otpada'. U više navrata je komunalno preduzeće Rad na inicijativu Gradske uprave, očistilo ovaj prostor od 'divljih deponija'", kažu iz Gradske uprave, te pozivaju sve nadležne da se aktivno uključe na zaštiti ovog područja i poduzmu mjere na suzbijanju ove pojave.