BiH
5

Bijela tabija kroz historiju uskoro u virtuelnoj 4D prezentaciji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine u planu svog rada za iduću godinu ima realizaciju projekta "Virtuelna 4D prezentacija Bijele tabije", koji će kroz interaktivno digitalno pripovijedanje prikazati razvoj sarajevske Bijele tabije tokom njene historije.

Na redovnoj Skupštini Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba predsjednica upravnog odbora Selma Rizvić i predsjednik Udruženja Dino Selimović su prezentovali informaciju o radu Udruženja u 2014. godini i članova Udruženja u okviru drugih projekata.

"U 2014. godini posebno se istakla konačna realizacija međunarodnog V-Must.net projekta čiji je partner bio Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odnosno postavljanje digitalne, interaktivne izložbe 'Ključevi Rima' koja je otvorena 23. septembra 2014. godine u Sarajevskoj Vijećnici, a koja se održavala istovremeno u Sarajevu, Amsterdamu, Rimu i Aleksandriji. Vrlo smo ponosni na sve članove našeg Udruženja koji su bili dio ovog projekta", rekao je Dino Selimović.

Konstatovan je pomak u realizaciji aktivnosti Udruženja Digi.ba u poređenju sa ranijim periodom.

"Nadamo se da ćemo i u 2015. godini nastaviti naš put ka zacrtanim aktivnostima Udruženja, a posebno kada su u pitanju nove, digitalne tehnologije i njihova primjena u svim sferama kulturnog života Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da ćemo i u godini pred nama nastaviti uspješnu saradnju sa institucijama kulture u našoj zemlji, a posebno kada su u pitanju tzv. Augmented Reality tehnologije", kazala je Selma Rizvić.

Ovaj projekat je kao case studija prihvatio projekta COST Action TD1201 "Colour and Space in Cultural Heritage" (COSCH)". Redovni član Udruženja Digi.ba Dragan Golubović prezentovao je i plan aktivnosti i projekata Udruženja za 2015. godinu.

"Ideja projekta 'Interkativna mapa socijalnog života Sarajeva' je temeljena na eksperimentu koji je podrazumjevao mapiranje trgovačkih radnji u 1932. godini, koristeći reklame objavljene u časopisu 'Jevrejski glas'. Eksperiment je prezentiran u Zagrebu u 2014. godini, a njegova realizacija bi mogla poslužiti kao modus i za bilo koji drugi grad", prezentovao je Golubović.

Dodao je da je još jedna od ideja koju će pokušati realizovati u 2015. godini je projekat 'Interaktivne mape izbjeglica iz Bosne i Hercegovine' kroz koju je plan kreirati interkativnu mapu BiH s ciljem da se sačuvaju činjenice o svim izbjeglim i protjeranim osobama iz BiH.

"Misija projekta bi bila da se makar u virtualnom svijetu održi sjećanje na etničko čišćenje iz proteklog rata", zaključio je Golubović istakavši da realizacija svih navedenih projekata za 2015. godinu ovisi isključivo o sredstvima koje Udruženje bude u mogućnosti obezbjediti za finansiranje troškova.