Novi ekološki incident
0

FOTO / Bijela pjena prekrila površinu rijeke Bosne

ZEDA
Kantonalna direkcija civilne zaštite ZDK saopćila je da se na području Općine Doboj Jug u jutarnjim satima dogodio novi ekološki incident na rijeci Bosni.

Na osnovu informacije općinske Službe civilne zaštite Doboj – jug alarmirane su nadležne službe civilne zaštite, jer je jutros oko osam sati, na dijelu rijeke Bosne u dijelu kojim protiče kroz ovu općinu, primijećena veća količina nepoznate bijele pjenaste materije, koja je zahvatila gotovo svu površinu rijeke.

Nakon izlaska stručnih ekipa na teren i prvih pregleda "pretpostavka je da se radi od ispuštanju otpadne vode iz taložnih bazena iz preduzeća Natron-Hayat u naseljenom mjestu Kosova kod Maglaja", navodi se u saopćenju Kantonalne direkcije civilne zaštite ZDK.

Odmah nakon dojave o ovom akcidentu obavješteni su Mirsad Nazifović, inspektor Agencije za vodno područje sliva rijeke Save Sarajevo, kantonalni vodni inspektor Nijaz Mačak, kao i zenička ispostava Agencija za vodno područje rijeke Save.

Nadležni inspektori su upućeni na lice mjesta i poduzeti će se sve mjere i radnje koje su potrebne kako bi se ustanovilo da li se radi o štetnim materijama, koje mogu ugroziti stanovništvo ili životnu sredinu na ovom području i nizvodno od mjesta na kojem je primjećena ogromna količina pjenaste materije.