BiH
1

"Bijela knjiga Kadira Habibovića" o ispovijesti preživjelog Srebreničanina

Anadolija
Bosanskohercegovački filmski autor i fotograf Šahin Šišić u Turskom kulturnom centru Yunus Emre predstavio je svoj novi projekt "Bijela knjiga Kadira Habibovića".
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Događaj je bio najava skorog izlaska iz štampe knjige "Život poslije smrti" preživjelog Srebreničanina Kadira Habibovića, kao i početak procesa kreiranja dugometražnog igranog filma koji Šišić planira raditi po ovoj knjizi.

U sklopu programa prikazan je i njegov dokumentarni film "Planet Sarajevo".

Kako je za AA kazao Šišić, on već duže vrijeme pokušava da nađe put kako da se šira publika upozna sa ovim  uzbudljivim štivom koje prati sudbinu Kadira Habibovića od trenutka kada biva ranjen i sa svojom porodicom se predaje holandskom bataljonu unutar zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN), pa sve do njegovog zarobljavanja, bijega sa strijeljanja i dugog puta kroz bosanske planine i doline do slobodnih teritorija pod kontrolom tadašnje bosanske vojske.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Habibovićeva knjiga je istinit dokument koji svjedoči o genocidu u Bosni te borbi za preživljavanjem.

"Knjiga bi trebala izaći nakon što se prikupe još neke tehničke stvari ali se može pročitati. Ja sam napravio jedan video rad. U njemu se zasad nalaze izjave nekih od ovdašnjih intelektualaca, pisaca, filmskih autora ali i drugih preživjelih  građana iz Srebrenice o ovoj Habibovićevoj knjizi", pojasnio je Šišić.

Kako je kazao, knjiga je njega lično impresionirala svojom snagom.

"To svjedočanstvo je ogromno. Međutim, kao filmadžija sam vidio da je knjiga veliki potencijal da se adaptira, da se ustvari uradi film. Ja sam napisao scenario po knjizi Kadira Habibovića i to je dijete ove knjige", pojasnio je Šišić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Prema njegovim riječima, scenarijo je gotov, čita se, razgovara sa raznim producentima te se traži način da se zaokruži cijela ta priča.

"I ovaj video zapis od pola sata, koji sam snimio u posljednjih deset dana, je jedan od koraka za realizaciju cijelog projekta", pojasnio je Šišić.

Šišić pripada generaciji ponajboljih bh. fotografa iz osamdesetih, a za svoj filmski prvijenac "Margina" dobio je zvaničnu nagradu za najbolji kratki film na filmskom festivalu u Cannesu 1989. godine.