BiH
0

BiHAMK proveo preventivnu kontrolu

FENA
Bosanskohercegovački auto-moto-klub (BIHAMK), u saradnji s FMUP-om, proveo je od 8. do 12. maja na 59 lokacija u sedam kantona FBiH akciju saobraćajno-preventivne kontrole tehničke ispravnosti svjetlosno-signalnih uređaja "Vidjeti i biti viđen".

Kako je danas saopćeno iz BiHAMK-a, pregledano je 1.745 motornih vozila od čega je ustanovljena neispravnost pregledanih uređaja na 619 vozila, što čini 35 posto, a ispravni svjetlosno-signalni uređaji su bili na 1.126 vozila, što čini 65 posto.

Osnovni cilj akcije je poboljšanje stepena sigurnosti u prometu skretanjem pažnje na važnost ispravnosti i korištenja svjetlosno-signalnih uređaja i podizanje nivoa svijesti motoriziranih građana o važnosti svih pojedinaca u globalnoj sigurnosti prometa, te važnosti poštivanja svih zakonskih propisa koji se odnose na korištenje svjetlosno- signalnih uređaja.

Tokom akcije mehaničari Službe pomoć-informacije BIHAMK-a vršili su preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti svjetlosno-signalnih uređaja, pri čemu su manje kvarove besplatno otklanjali na licu mjesta. Vozačima su podijeljeni i prigodni informativno-edukativni leci s kratkim podsjetnikom o značaju ispravnosti i pravilnog korištenja svjetlosno-signalnih uređaja za neometan i siguran saobraćaj.

Akcija je uspješno realizirana, no utvrđeni procent neispravnosti na kontroliranim uređajima nameće potrebu ponovnog organizovanja iste aktivnosti i u narednom periodu.