BiH
19

Bihaćki maratonci trče 500 km za srebreničke žrtve

Piše: Elmedin Mehić
Učesnici maratona Bihać - Srebrenica danas su došli do Visokog i put nastavili prema Memorijalnom centru u Potočarima gdje će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Učesnici maratona danas su oko 10 sati bili kod Visokog, a već sutra će prema planu biti u Konjević Polju. Kako kažu, cilj maratona je da se ponese poruka da se Srebrenica nikada neće zaboraviti.

"U našem maratonu Bihać - Srebrenica učestvuju i prijatelji iz Cazina, Orašca, Krupe i Bosanske Kladuše, a sa ovim maratonom kojeg tradicionalno već petu godinu trčimo, želimo da ponesemo poruku da se Srebrenica nikome i nikada ne ponovi. Dužina maratona je oko 500 kilometara, a trčimo etapno po deset kilometara po dvojica", kazao je za Klix.ba jedan od maratonaca Muris Kapetanović.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Maratonci su iz Bihaća krenuli jučer u 8:30 sati. Veći dio puta pratila ih je kiša i vjetar, ali oni ne odustaju u svojim namjerama.

"Očekujemo da ćemo u Konjević Polje stići sutra ujutro, tu ćemo se malo odmoriti, a potom nastaviti prema Bratuncu, nakon čega ćemo u Potočare svi zajedno ući. Pratnju i podršku tokom našeg trčanja pružaju nam pripadnici MUP-ova gradova, a imamo i medicinsko osoblje koje je tu kada nam nešto zatreba. Mi smo većinom policajci, sportisti, a prije svega prijatelji i uvijek smo spremni za ovo", dodao je Kapetanović.

Maraton Bihać - Srebrenica trče Hasan Hirgić, Edis Hirgić, Samir Šabić, Meho Karajić, Amir Muhić, Elmir Hodžić i Elvir Hirgić.