Štrajk radnika JKP Komrad
1

Bihać već pet dana zatrpan smećem

Klix.ba
Foto: uskportal.ba
Foto: uskportal.ba
Radnici Javnog komunalnog preduzeća Komrad su u generalnom štrajku već pet dana, a grad Bihać je zatrpan smećem. Kako je sindikat radnika saopćio, razlog za generalni štrajk je taj što nije ispunjeno obećanje da će im do 8. novembra biti uplaćena jedna od tri zaostale plate.

"Problema je mnogo, ali da su Uprava i načelnik Općine Bihać pokazali samo malo interesa za ove radnike i to isplatom barem jednog ličnog dohotka, štrajk bi bio zamrznut", istakao je ranije Bećo Bašanović, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Radnici Komrada su ovih pet dana odvozili smeće ispred MUP-a, Kantonalne bolnice, Doma zdravlja, škola i vrtića.

S druge strane, Bišćani su zabrinuti jer se smeće s drugih lokacija ne odvozi. Temperature zraka su visoke, što pogoduje širenju zaraznih bolesti, ili epidemijama bolesti poput žutice i crijevnih oboljenja, na što su upozorili i iz Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Služba za inspekcijske poslove Općine Bihać izdala je rješnje kojim se Komradu nalaže da očisti grad, a reagirali su i iz komunalne inspekcije. Ukoliko JKP Komrad ne očisti smeće, inspekcija će angažirati druga komunalna preduzeća, a faktura će biti ispostavljena bihaćkom Komradu.