BiH
0

Bihać: Stari grad Ostrovica uskoro nacionalni spomenik BiH

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pokrenula je postupak za donošenje konačne odluke o proglašenju Starog grada Ostrovice, prahistorijske gradine i srednjovjekovnog osmanskog grada, bh. nacionalnim spomenikom.

Započet je i postupak aktivne saradnje s Općinom Bihać u pogledu prikupljanja svih raspoloživih informacija i dokumentacije, da bi taj posao bio na najbolji mogući način okončan. Inače, ostrovački grad je uvršten u Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH, čime je ostvaren jedan od uvjeta, a s provođenjem zakonskih procedura i ovaj spomenik uživat će režim utvrđen zakonom.

S obzirom na to da je Općina Bihać brzo odgovorila na postavljene zahtjeve državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te proslijedila traženu dokumentaciju, očekuje se da će ta procedura uskoro biti završena. To će biti od izuzetne važnosti za trajno očuvanje ovog lokaliteta, jer ne samo da će Ostrovica dobiti trajnu historijsku identifikaciju, već će i Nacionalni park "Una" imati reprezentativan spomenik za snaženje turističkog miljea, saopćeno je danas iz Općine Bihać.