BiH
0

Bihać: Spriječen pokušaj krijumčarenja kontejnera cigareta u vrijednosti oko 700.000KM

NINA
U sklopu pojačanih aktivnosti na kontroli robe koje prate proces zatvaranja 27 carinskih ispostava, danas je u Carinskoj ispostavi Bihać zaplijenjen kontejner cigareta pri pokušaju krijumčarenja u BiH.

Kako je saopštenje iz Uprave za nedirektno oporezivanje BiH, na graničnom prelazu Izačić pošiljka je prijavljena kao sportska obuća. Na deklaraciji je navedeno da se radi o 273 kolete, odnosno 13.104 para obuće u vrijednosti od 62.640 dolara.

Prilikom pregleda na mjestu konačnog carinjenja u Carinskoj ispostavi Bihać carinici su utvrdili da se samo na početku kontejnera nalazi obuća, a sve ostalo su cigarete marke Marlboro, tvrdo paovanjje.

Budući da se radi o ogromnoj količini krijumčarenje robe carinici još uvijek vrše prebrojavanje i daljnji pregled kontejnera. Prema prvim procjenama, ako se uzme u obzir tržišta vrijednost, te carinske i porezne takse jer je u pitanju visokotarifna roba, vrijednost zaplijenjene pošiljke iznosi oko 700.000 KM.

O ovom slučaju obaviješteno je Državno tužitelaštvo s kojim će službenici Uprave za nedirektno oporezivanje provoditi daljnje istražne aktivnosti.

Mobilni timovi Sektora za provedbu carinskih i poreznih propisa Uprave za nedirektno oporezivanje jučer su na osnovi svojih obavještajnih dojmova pratili tri kamiona s voćem koji su na graničnom prijelazu Šamac prijavili lažnu količinu i vrstu robe. Pri istovaru je izvršen detaljan pregled i utvrđeno je da se na kamionima nalazi 25 tona voća više nego je prijavljeno.

Osim toga, kako je saopšteno, bile su prijavljene vrste koje ne podliježu plaćanju prelevmana (agrumi), a na kamionu se uglavnom nalazila prelevmanska roba.

Ovo su prve veće akcije ujedinjene carinske službe BiH i na najbolji način pokazuju kolika je bila potreba za uspostavom institucije kao što je Uprava za nedirektno oporezivanje i kolike su mogućnosti otvaraju sjedinjavanjem podataka i ljudskih resursa, saopšteno je iz Uprave za nedirektno oporezivanje BiH.