BiH
0

Bihać: Protest 80 radnika BIRA-e zbog otkaza koje im je uručila uprava

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Danas su u Bihaću, ispred fabrike rashladnih uređaja BIRA d.d., mirno protestovali otpušteni radnici.

U ponedjeljak je uprava uručila 80 rješenja o prestanku radnog odnosa, a slična rješenja čekaju i preostale radnike čim okončaju bolovanja i godišnje odmore. Radi se o ukupno 173 radnika. Među otpuštenima su i članovi sindikata.

"Dogovorili smo, uz podršku Sindikata metalaca BiH,  da ne potpisujemo rješenja o otkazima, da idemo s pravne strana šta nam je dalje činiti", kazao je Omer Baljić, predsjednik Sindikata BIRA-e.

Sindikalci su u utorak razgovarali sa upravom BIRA-e, dok je za ostale radnike kapija bila zaključana.

U četvrtak, u 12 sati, pred BIRA-u će doći i predstavnici Saveza sindikata BiH i predstavnici Sindikata metalaca, najavio je Baljić, te pozvao i predstavnike svih nivoa vlasti da dođu i pomognu u rješavanju problema.

BIRA otpušta radnike jer navodno gasi proizvodnju i preregistruje se u trgovinu, ali radnici tvrde da samo žele da se riješe sindikata i starijih radnika.

"Mi samo tražimo svoja prava. Ne želimo s pravne strane izgubiti pravo ni na biro, ni na otpremnine. A radikalne mjere ćemo na kraju upotrijebiti, ako treba blokirati Robot centar, putne pravce, ako treba i štrajk glađu. Mi smo spremni i na to", kazao je Baljić.